Snoezelhonden

Snoezelhonden - ZNA Joostens - Woonzorgcentrum

 

Het welzijn van onze bewoners is een permanente en belangrijke uitdaging. Ook enthousiaste snoezelhonden kunnen daaraan bijdragen. 

Omgaan met deze vrolijke, sociale honden die houden van kwispelen, knuffelen, schootje zitten, spelen en geaaid worden,  is erg hartverwarmend voor mensen met dementie. Het effect van zo’n hondencontact is indrukwekkend. Daarom is het belangrijk dat zo’n snoezel regelmatig bij onze bewoners op bezoek komt. Momenteel mogen we daarvoor reken op trouwe baasjes Marc, Lieve, Marie-Jeanne en Willy.

Mensen met dementie een thuis bieden, betekent in de eerste plaats een veilige, vertrouwde leefomgeving creëren. Maar daarnaast willen we ook hun gevoelens van eigenwaarde stimuleren met zinvolle, ontspannende en rustgevende activiteiten. 

Snoezelen met honden is jaren terug ontstaan in ZNA Joostens. Het wil bewoners tegelijk prikkelen, stimuleren en relaxeren, rust bieden en ontspannen. Het helpt bewoners ook om hun emoties te uiten. Gevoelens van genegenheid en tederheid kunnen tonen, betekent voor hen een belangrijke emotionele uitlaatklep. 
Uit ervaring weten we dat honden in staat zijn om contact te leggen met mensen met  dementie en om hen op een zintuigelijke manier te activeren. Tijdens deze knuffelmomenten laten de dieren de bewoners volledig in hun waarde.

In principe is elke hond een potentiële snoezel, zowel grote als kleine honden, ras- als straathonden komen in aanmerking. Belangrijk is dat de hond graag met mensen omgaat en zeker kan genieten van aandacht en een knuffel. Omdat we met oudere patiënten werken, mag de hond niet te onstuimig van aard zijn. Vooral dus het zachte, gemoedelijke karakter van de hond en zijn ‘sociale vaardigheden’ tellen. Heeft een hond via de hondenschool een attest “sociaal gedrag” behaald? Dan mag hij / zij met z’n baasje 4 keer op testbezoek komen. Als dat 4 keer goed gaat, wordt er een vrijwilligersovereenkomst afgesproken.

Wil je deelnemen?

Heb je een snoezelhond en voel je je geroepen om deel te nemen aan dit mooie project?

Maak dan een afspraak met Hilde Quisquater van Hond en Advies, Koewacht 4, 9190 Stekene, 03 383 35 46 (best tussen 8.00 u. en 10.00 u.) of www.hondenadvies.be.

Voor meer informatie kan je ook terecht in ZNA Joostens op het nummer 03 384 56 43. 

Laatste update op: 06-08-2021