Hoe verloopt de ingreep?

Bij een ‘sleeve gastrectomie’ wordt je maag verkleind. De grote buitenbocht van je maag wordt via een laparoscopische ingreep weggenomen, waardoor er nog een smalle buismaag overblijft. De afmetingen en vorm van de maag gaan van een rugbybal naar een banaan. Het deel van de maag waar het voedsel naar de darm gaat, de pylorus (kringspier aan de uitgang van de maag), blijft intact. Dat betekent dat het dumpingsyndroom (het voedsel komt onvoldoende bewerkt in de dunne darm terecht) na dit type chirurgie normaal gesproken niet voorkomt. Het volume van de maag wordt aldus behoorlijk verkleind. Het deel van de maag dat blijft zitten, kan doorgaans zo’n 100 tot 150 cc bevatten.

Deze ingreep zorgt er dus voor dat er minder voedsel kan passeren door je maag. Omdat het deel van je maag waar het hongerhormoon ghreline wordt geproduceerd, verwijderd wordt, vermindert ook je hongergevoel. Deze ingreep is echter niet omkeerbaar. 

 

Voordelen van de ingreep

  • De maagverkleining wordt via een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.
  • Er is slechts een kleine kans op vitaminetekorten.
Laatste update op: 10-03-2020