Wat gebeurt er na de ingreep?

  • Studies tonen aan dat de ESG een zeer veilige procedure is die bijna geen problemen geeft. Soms voelen patiënten een krampachtige pijn ter hoogte van de linker bovenbuik of misselijkheid enkele dagen na de ingreep. Dit is meestal goed te controleren met medicatie en is tijdelijk (maximaal 4 dagen). Het is vooral belangrijk braken/overgeven goed onder controle te houden. Soms kan men 1 of 2 maal bloederig vocht overgeven.
  • Gedurende drie maanden worden je maagbeschermers voorgeschreven. Hiermee willen we de ontwikkeling van zweertjes aan de maag-darm anastomose tegengaan.
  • Twee weken na de ingreep, na je eerste controleraadpleging, start je met een multivitaminepreparaat. Zo proberen we te voorkomen dat je een vitaminetekort opbouwt.
  • Een extra aanvulling met vitamine D kan het risico op botverlies (= osteoporose) verminderen en wordt gestart volgens noodzaak.
  • Na 2 weken mag je starten met het postoperatief bewegingsprogramma.
  • Je krijgt een attest voor twee weken werkonbekwaamheid.
  • Na je een vermageringsoperatie plannen we verschillende opvolggesprekken in. Die vinden gedurende 1.5 jaar op geregelde tijdstippen plaats. Een multidisciplinair team dat bestaat uit een chirurg, een obesitasverpleegkundige, een diëtist(e), een psycholoog, een kinesist en evt een endocrinoloog volgt je op. Naargelang je specifieke behoeften worden meer of minder afspraken ingepland. Vanaf 18 maanden dragen we de zorg over aan de eerste lijn: je huisarts. Uiteraard blijven wij daarna beschikbaar voor opvolging en behandeling bij nieuwe problemen en veranderingen.

>> Bekijk het nazorgplan

Aanvullende informatie

Voedingsadvies

De eerste weken na de operatie zijn van groot belang om complicaties te vermijden. Gedurende 3 weken moet je een strikt vloeibaar dieet volgen om spanning op de hechtingen te vermijden. Geleidelijk aan schakel je dan in de vierde week om naar gepureerde voeding gedurende 4 weken. Vanaf de achtste week kan je weer voorzichtig starten met vast voedsel.

Pas je eetgedrag aan

  • Neem aan tafel een correcte houding aan.
  • Gebruik kleine maaltijden, eet rustig en stop met eten na het eerste gevoel van volheid
  • Drink niet tijdens de maaltijd.

Pas je voeding aan

  • Schrap suiker, koolhydraten en vetrijke voeding.
  • Je maaltijden zijn veel kleiner dan normaal.
  • Het voedsel moet veel zachter zijn van structuur.
  • Drink voldoende en langzaam.

Bewegingstherapie

Eens je geopereerd bent, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Op die manier bekom je niet alleen een succesvol gewichtsverlies, maar kan je het ook behouden.

Ga op zoek naar een sport die je leuk vindt, zoek mensen met wie je samen kan sporten of schrijf je in voor onze trainingssessies. Omdat fitnesscentra niet altijd afgestemd zijn op de noden van zwaarlijvige mensen, bieden wij onze patiënten ook een bewegingsprogramma op maat. We stellen een individueel of een groepstraject voor al naar gelang je voorkeur.

Wil je in groep leren genieten van je nieuwe lichaam en je nieuwe leven, dan kan je ook na je operatie aansluiten bij ons programma ‘Bewust bewegen’. Onder begeleiding van kinesisten die de medische risico’s van je revalidatie kennen, organiseren wij tweemaal per week trainingssessies.

Inschrijven kan via 03 217 71 36.

>> Kijk hier voor Bewust bewegen.

Praat erover

Je nieuwe lichaam zal een serieuze impact hebben op je leven. Wanneer je daar graag over praat staan onze psychologen voor je klaar.

Bij onze patiënten leeft er ook een groot solidariteitsgevoel, je kan hen leren kennen via trainingssessies of patiëntenfora.

Laatste update op: 19-07-2021