Resultaten gebruik risicocalculator door ZNA Nierkliniek

Resultaten gebruik risicocalculator door ZNA Nierkliniek

ZNA Nierkliniek stelde onlangs de resultaten van de risicocalculator voor nierlijden voor op een internationaal huisartsencongres van de World Organisation of Family Doctors.

Ongeveer 10% van de volwassen mensen heeft een of andere vorm van nierlijden. Zoals u weet, kan nierlijden ernstige gevolgen hebben, zoals nood aan dialyse en hoge cardiovasculaire mortaliteit. Vroegtijdig opsporen van nierlijden is dan ook nuttig, maar de volledige populatie screenen blijkt niet kosteneffectief. Het opsporen van personen met een verhoogd risico en gerichte screening bij hen doen, is wel zinvol.

Een van de manieren om de mensen met een verhoogd risico op te sporen, is via een risicocalculator. ZNA Nierkliniek heeft de afgelopen periode zo’n risicocalculator gebruikt. 70 000 mensen vulden die in om hun risico op nierlijden te kennen.  De gemiddelde leeftijd van die mensen was 54 jaar. Hun risico om chronisch nierlijden of eindstadiumnierfalen te ontwikkelen blijkt zeer laag (namelijk respectievelijk 3% en 1,2%).

Benieuwd naar de andere resultaten? Bekijk ze hier

Laatste update op: 16-08-2021