Multidisciplinaire begeleiding voor hoofd- en halskankerpatiënten bestaat 1 jaar

De behandeling van hoofd-halstumoren is altijd multidisciplinair: heelkunde, radiotherapie en medische oncologie vormen hiervan de basis. De meeste ziekenhuizen bieden in een bepaald stadium van de ziekte een dergelijke behandeling aan.

Een multidisciplinaire aanpak vanaf de eerste consultatie, die net als bij borstkanker wettelijk geregeld is, bestaat meestal niet. De ZNA Hoofd-halskliniek bracht daar 1 jaar geleden verandering in: patiënten met een hoofd-halstumor worden al vanaf de onderzoeksfase -wanneer nog niet duidelijk is hoe uitgebreid de kanker is – door een team van psychologen, logopedisten, diëtisten en sociale werkers begeleid. Elke patiënt krijgt een behandeling op maat, gezien de verschillende verschijningsvormen en symptomen van deze zeldzame tumoren.

Patiënten zijn zeer tevreden over deze aanpak en het succes ervan inspireerde reeds andere ziekenhuizen: een team van het UZ Leuven kwam bij ZNA kijken en zocht er naar manieren om de eigen begeleiding te verbeteren.
“Een individuele behandeling en een multidisciplinaire aanpak van patiënten met een hoofd-halstumor is al lang breed ingeburgerd in Vlaanderen. Een multidisciplinaire begeleiding die spontaan en wordt aangeboden zonder dat de patiënt initiatief moet nemen, is echter zeldzaam. Deze individuele aanpak is de toekomst binnen kankerbehandelingen. Ze verbetert de levenskwaliteit en dus ook de behandeling”, zegt dr. Olivier Lenssen van de dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde.

De ZNA Hoofd-halskliniek is volgens cijfers van het Belgsich Kankerregister het 3e grootste centrum in Vlaanderen dat deze types kanker behandelt, met jaarlijks meer dan 100 behandelde patiënten en meer dan 50 grote oncologische ingrepen.

Laatste update op: 13-08-2021