Begeleiding

Tips om bedplassen bij kinderen ouder dan 6 jaar aan te pakken

Van 6 tot 10 juni is het World Bedwetting Week, een internationaal initiatief om ouders bewust te maken dat bedplassen bij kinderen ouder dan 6 jaar behandeld moet worden. 'De emotionele en sociale impact van bedplassen op een kind zijn te groot en de kans dat het probleem spontaan binnen de 2 jaar verdwijnt, veel te klein', aldus ZNA-arts Anna Bael.

We onderscheiden 2 soorten bedplassen:

  1. het gewone of monosymptomatische bedplassen. Dat wil zeggen dat er niets aan de hand is met de blaas of andere systemen. Het gaat puur over je hersenen die de prikkel van de blaas tegenhoudt of niet oppikt 's nachts. Het is dus niet psychisch of psychologisch of wat dan ook, het is niet opvoedkundig bepaald, maar gewoon dikke pech.
  2. het niet-monosymptomatisch bedplassen waar bijkomende symptomen zijn. De blaas speelt daarbij wel degelijk een rol. Het is minder makkelijk te behandelen. Een voorbeeld daarvan is een kind met een veel te kleine blaas.

'Een van de basisregels is: leer je kinderen voldoende en op tijd drinken', aldus dr. Bael. 'En overdrijf niet na het avondeten, maak er geen gewoonte van om nog veel te eten en drinken. Het is belangrijk voor kinderen om die regelmatige drankstructuren te hebben.'

'Daarnaast kan je kinderen behandelen met een plaswekker. Dat is voor mij de beste therapie omdat het een leerproces is. Met een plaswekker gaat er een alarm af wanneer je in bed plast. Je wordt dus wakker door dat alarm en dat zorgt ervoor dat je slaap verandert. Er treedt een conditionering op en na een tijd leert het kind onbewust 's nachts zijn plas uitstellen tot 's morgens. Het is niet zo dat je leert aan je kind om wakker te worden en op te staan. Even verdedigbaar is medicatie die inwerkt op minder plas maken, maar als ik kan kiezen is een plaswekker eerste keus.'

Lees meer over World bedwetting day

Laatste update op: 09-06-2022