De SLIM Squad

In het ZNA Obesitascentrum Kind & Jeugd staat een multidisciplinaire aanpak centraal. Door de intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines bieden we de beste zorg aan het kind, de jongere en de hele familie.

Het multidisciplinair team van OCK&J bestaat uit de kinderarts-endocrinoloog, psychologe, diëtisten, verpleegkundigen en kinesisten.

De arts

De arts zoekt uit of er gezondheidsproblemen zijn die te maken hebben met je gewicht. Dit gebeurt via een lichamelijk onderzoek tijdens de eerste consultatie.

Vaak zijn er nog andere onderzoeken nodig, zoals een echografie van de lever of een suikertest. Die gebeuren dan op een later, gepland moment in het dagziekenhuis.

Ook tijdens het SLIM-programma zijn er regelmatig controles nodig. De arts volgt dan, samen met de diëtist, het gewicht op en houdt de gezondheid in de gaten.

Deze consultaties vinden altijd op woensdagmiddag plaats.

Diëtetiek

Onze pediatrische diëtisten leggen de nadruk op een gezonde voeding en leefstijl. Het is belangrijk dat je als kind voldoende voedingsstoffen opneemt om zo goed mogelijk te groeien en jezelf te ontwikkelen. Gebeurt dat niet, dan kan je groei en ontwikkeling verstoord raken. In je kindertijd leg je trouwens de basis voor het gezonde voedingspatroon in je latere leven als volwassene. Of anders gezegd: jong geleerd is oud gedaan!

Persoonlijk dagschema
In het SLIM-traject ontmoeten we elkaar voor het eerst tijdens een consultatie of in het dagziekenhuis. We overlopen dan jouw voedingsgewoonten en stellen een persoonlijk dagschema op. Dat moet je de komende periode zo goed mogelijk volgen.

Tijdens het eerste jaar van het SLIM-traject zien we elkaar om de 2 maanden terug, het daaropvolgende jaar wordt dat om de 3 maanden. Deze vervolgconsultaties gebeuren steeds samen met de arts. Op die momenten bekijken we hoe de gezonde leefstijl je bevalt en kunnen we het persoonlijke dagschema aanpassen indien nodig. Ondertussen sturen we ook regelmatig kooktips en recepten je richting uit waar je zelf mee aan de slag kunt.

De kinesist

Samen met de kinesist ga je aan de slag om jouw sportbeleving te ontdekken.

De psycholoog

Onze kinderpsychologe, An Thiron, helpt jou maar ook je ouders om jullie aan te passen aan de nieuwe eet- en leefgewoontes, en om jullie daarbij gemotiveerd te houden.

Als jongere kan je ook bij haar terecht met thema’s als pesten, emotioneel eten, een laag zelfbeeld, … De aanpak is steeds afgestemd op de jongere zelf en kan gaan van een gesprek tot een meer creatieve werkwijze. 

De verpleegkundigen

Het verpleegkundig team bestaat uit Sandra, Ans, Katrien en Ann.

Jij en je ouders worden door een van hen ontvangen tijdens de startdag en begeleid in het dagziekenhuis. 

Onze verpleegkundigen staan altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Laatste update op: 14-07-2021