Oncoklinieken medewerkers

De (hoofd)verpleegkundigen 

zijn je aanspreekpunt als patiënt. Zij organiseren de dagelijkse werking van de afdeling waar je als patiënt behandeld wordt.  

Psychologen 


Oncopsycholoog


Worstel je om aan je kinderen te vertellen dat je kanker hebt? Of pieker je over de onzekerheid die kanker met zich meebrengt? Kan je de angst en het verdriet maar moeilijk te baas? Dan is begeleiding van onze oncopsychologen iets voor jou. Zo leer je beter omgaan met de gevolgen van kanker. Andere thema’s die vaak aan bod komen:

  • over je ziekte praten met je partner
  • naar je lichaam kijken na een borstoperatie
  • leren leven met een stoma
  • seksuele problemen.
  • Betekent kanker dat ik zal sterven?

De begeleiding is individueel of samen met je partner. Je kan een beroep doen op de psycholoog tijdens elke fase van je ziekteproces, ook als je therapie al voorbij is. De begeleiding is kosteloos. Vraag ernaar bij je behandelend arts of aan een verpleegkundige. Voor ZNA Jan Palfijn kun je een afspraak maken op 03.800.60.38 of [email protected].

Kinesisten 

Tijdens en na een hormonale behandeling, chemotherapie en/of bestralingen kunnen je lichaam uitgeput en je spieren verzwakt geraken. Elke zin tot bewegen ontbreekt. Is dit herkenbaar voor jou? Dan helpen onze kinesisten graag deze neerwaartse spiraal om te keren. Zo kan je optimaal herstellen. Onder begeleiding van een kinesitherapeut wordt een individueel oefenschema aangeboden met voldoende variatie:  

  • mobiliteit- of lenigheidsoefeningen, 
  • spierversterkende of krachtoefeningen voor zowel bovenste als onderste ledematen, 
  • uithoudingsoefeningen met de loopband, ergometers of NuStep, 
  • coördinatie oefeningen zoals trappen lopen of evenwichtsoefeningen. 

Het oefenprogramma wordt individueel opgebouwd met 2 à 3 sessies per week. In totaal minimaal 18 sessies. Vraag ernaar bij je behandelend arts of aan een verpleegkundige.

Diëtisten 


Dieet bij kanker


Voeding speelt een belangrijke rol om je levenskwaliteit op peil te houden tijdens je kankerbehandeling. Maar net die een kankerbehandeling kan allerlei klachten teweegbrengen die het moeilijk maken om goede eetgewoonten en lichaamsgewicht te behouden. Denk aan smaak– en geurveranderingen, constipatie, diarree, misselijkheid, … 

Een diëtist(e) kan je ondersteunen met praktische tips om zo volwaardig mogelijk te eten en bijwerkingen van de behandeling of ziekte te verzachten (mucositis, braken, diarree, …). In elke ZNA-site is een diëtist(e) die je een voedingsadvies op maat kan geven. Vraag ernaar bij je behandelend arts of aan een verpleegkundige. Voor ZNA Jan Palfijn kun je de diëtiste contacteren op 03/640.28.41. 

Laatste update op: 30-11-2022