Ondersteuning voor oncologiepatiënten

Naast de doelgerichte behandeling tegen de ziekte, biedt ZNA je ook extra ondersteuning:

1. Het psychosociaal support team

2. Groepssessies ACT

3. Het palliatief support team

4. Gelaatsverzorging

5. Dieetadvies

 

Het psychosociaal support team

Een ernstige ziekte als kanker verandert niet alleen je leven als patiënt, het schudt ook jouw omgeving stevig door elkaar. Daarom focust ons support team niet alleen op de patiënt, maar ook op de partner, kinderen, ouders en andere betrokkenen.

Het support team, dat bestaat uit verpleegkundigen en psychologen, informeert en adviseert, biedt psychologische begeleiding, ondersteunt, verwijst door en doet aan rouwbegeleiding. Er zijn ook enkele groepsinitiatieven zoals een revalidatie- of bewegingsprogramma en tweewekelijkse gesprekken. Daarnaast kan je ook terecht bij de sociale dienst.

De contactgegevens van het psychosociaal supportteam: 

 

Groepssessies ACT

Aan de hand van de principes van Acceptance & Commitment Therapie (ACT) helpen we kankerpatiënten de hindernissen aanpakken die op hun pad komen. Samen met lotgenoten zoeken ze tijdens acht groepssessies van telkens 2,5 uur uit hoe ze hun levenskwaliteit weer vergroten.

Lees er meer over op Samen terug in ACT-ie en neem voor deelname contact op met onze klinisch psychologe (03 280 22 46) of Karin Ulrichs (03 280 22 40).

 

Het palliatief support team

Patiënten die niet meer kunnen genezen van kanker, kunnen een beroep doen op het palliatief support team van ZNA. Lees meer

 

Gratis gelaatsverzorging


Gelaatsverzorging kanker ZNA


De behandeling van kanker heeft soms onaangename nevenwerkingen zoals een droge, geïrriteerde huid of het verlies van hoofdhaar, wenkbrauwen en wimpers. Samen met het Institute for Professional Care (IFPC), een opleidingsinstituut voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten die zich willen richten op specifieke zorgprofielen, biedt ZNA gelaatsverzorgingen aan die een positief effect hebben op het zelfbeeld van de patiënten. Met de steun van de Stichting tegen Kanker kan ZNA deze verzorging gratis aanbieden aan patiënten die in behandeling zijn.

 

Dieetadvies

Tijdens de behandeling kunnen er allerlei problemen ontstaan (smaak– en geurveranderingen, constipatie, diarree, misselijkheid, …) die het moeilijk maken om een goede voedingstoestand en lichaamsgewicht te behouden. De ZNA-diëtist(e) kan daarbij helpen.

 

 

 

Laatste update op: 30-11-2022