Orgaandonatie

Orgaandonatie door overledenen

Er is in België een nijpend tekort aan orgaandonoren. 

Daarom kan een patiënt die overlijdt, in aanmerking komen om orgaan-en/of weefseldonor te worden. Orgaan of weefseldonatie betekent dat organen en/of weefsels na het overlijden worden afgestaan om ze daarna te transplanteren bij een andere patiënt. 

Hoe word je donor?

De Belgische wet is gebaseerd op een ‘opting out’ systeem. Dit betekent dat artsen volgens de Belgische wet het recht hebben organen weg te nemen na overlijden van de patiënt, tenzij er uitdrukkelijk verzet is geuit. Bij overlijden wordt iedere Belg dus automatisch donor, tenzij hij/zij bij leven kenbaar heeft gemaakt dit niet te willen.

Als een patiënt in aanmerking komt voor orgaandonatie wordt dit steeds besproken met de familie of nabestaanden. Want we begrijpen dat dit een emotionele periode is. We handelen dan ook altijd met respect voor de visie en het standpunt van de nabestaanden.

Het is ook mogelijk om je wens officieel te laten registreren in het rijksregister. Hiermee laat je uitdrukkelijk in het rijksregister vermelden of je donor wil zijn na overlijden of juist helemaal niet. Voor deze officiële registratie kan je terecht bij de bevolkingsdienst van je gemeente.
Bij elke donorprocedure zal het rijksregister gecontroleerd worden, maar er zal ook nagevraagd worden wat de wens zou zijn van de overledene.

Heb je nog extra vragen over de donatieprocedure? 

Lees meer over donatie en de procedures hierbij:

Orgaandonatie door levende donoren 

Nierdonatie

Wil je je opgeven als nierdonor? Neem dan contact op met een van onze nefrologen:

  • dr. Gheuens - telefoonnummer 03 217 72 55
  • dr. Helbert - telefoonnummer: 03 280 24 91.

Zij coördineren de donatieprocedure.

Alle patiënten die voor een orgaantransplantatie in aanmerking komen, worden zo snel mogelijk op een wachtlijst voor transplantatie gezet. Hiervoor werkt de ZNA Nierkliniek met alle universitaire transplantatiecentra. De ZNA Nierkliniek voorziet gespecialiseerde raadplegingen om de getransplanteerde patiënten verder op te volgen.

Eicel-, zaadcel- en embryodonatie

Wil je anderen helpen met hun kinderwens? Ook dan kan je je aanmelden als donor; dit kan bij het ZNA Fertiliteitscentrum.

Meer info daarover vind je hier.

Laatste update op: 10-08-2021