Praatcafé IN-Licht 2024

De medewerkers van de geheugenkliniek organiseren samen met het district Hoboken het praatcafé IN-Licht. Hierbij worden verschillende thema’s in verband met dementie op een toegankelijke manier besproken. De praatcafés zijn gratis en iedereen is welkom.

Programma

 • Maandag 11 maart, 13:00 u. - 15:00 u.
  Thema: Dementie: feiten en fabels
  Iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving met een diagnose dementie. Toch blijven er fabels en onduidelijkheden heersen omtrent de aandoening. Tijdens dit praatcafé praten we met Annemie Verwimp, neuropsychologe in ZNA Hoge Beuken, en een mantelzorger. We verdiepen je basiskennis over dementie en hopen alle feiten van de fabels te kunnen onderscheiden.
  Locatie: Gravenhof, Louisalei 7, 2660 Antwerpen
   
 • Maandag 10 juni, 19:00 u. - 21:00 u.
  Thema: Dementie: de huidige en toekomstige afspraak
  Een behandeling bij een diagnose dementie is erg divers, gebeurt op maat van de patiënt en zijn naasten, en bestaat vaak uit meer dan enkel medicatie. De huidige aanpak richt zich vooral op het stabiliseren van achteruitgang, maar ook op een kwaliteitsvol en veilig leven thuis. Medicatie kan hier één van meerdere pistes zijn. We praten over de huidige aanpak, actuele medicatie, maar ook over de toekomst van farmacologische interventies met Prof. Dr. Sebastiaan Engelborghs, werkzaam in het UZ Jette. Hij licht bovendien ook de meest recente wetenschappelijke inzichten en innovaties toe bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. 
  Locatie: Geheugenkliniek ZNA Hoge Beuken, Cdt Weynsstraat 165, 2660 Antwerpen, inrit 4.

 

 • Maandag 23 september, 19:00 u. - 21:00 u.
  Thema: Alle ballen in de lucht. Over de verschillende rollen van de mantelzorger
  Als mantelzorger neem je verschillende rollen op binnen het dementieproces. Hoe leren we elke rol aan? Hoe houden we balans tussen alle rollen? Hoe hou je voldoende aandacht voor jezelf? Kortom: hoe gaan we hiermee om? We spreken erover met Reintje Peeters, educatief medewerkster S-Plus, en een mantelzorger. Via hun expertise hopen we handvaten en houvast te creëren in het doolhof van de rollen als mantelzorger.
  Locatie: Gravenhof, Louisalei 7, 2660 Antwerpen

 

 • Maandag 9 december, 13:00 u. - 15:00 u.
  Thema: Onbegrepen gedrag en communicatie bij dementie
  Wanneer we geconfronteerd worden met een diagnose dementie, krijgen we niet enkel te maken met geheugenmoeilijkheden of verlies van vaardigheden, maar ook met onbegrepen of veranderd gedrag en mogelijks ook met moeilijkheden op het vlak van communicatie. Het behoud van een goede, helpende communicatie, en het kunnen inspelen op veranderd gedrag is erg zinvol. We praten er tijdens dit praatcafé over met An Van de Vliet, referentiepersoon dementie, en Anna Cuyt, aromatherapeute, beiden werkzaam te ZNA Hoge Beuken. Zij bieden via hun expertise handvaten voor de omgang met veranderd gedrag, en richten zich op het behoud van een positieve communicatie.
  Locatie: Gravenhof, Louisalei 7, 2660 Antwerpen

 

Informatie en contact:

Deelname aan een praatcafé is gratis maar we vragen je vooraf in te schrijven.  

Wil je meer informatie of wens je in te schrijven? Stuur een mail naar [email protected] of bel naar ZNA Hoge Beuken – Geheugenkliniek op het nummer 03 830 96 00.

 

 

Laatste update op: 18-01-2024