Belgische primeur in ZNA Hartcentrum

Haperingen in het elektrisch circuit van de hartspier kunnen hartritmestoornissen veroorzaken. Om dit via een ingreep te behandelen, is een zo precies mogelijke visualisering van het hart en de zenuwen van essentieel belang. Het ZNA Hartcentrum beschikt sinds kort over een nieuw toestel dat een 3D-kaart van het hart maakt in de allerhoogste resolutie. De zogenaamde RHYTHMIA-machine is een Belgische primeur.
 

 

ZNA beschikt nu over een nieuwe computer die een 3D-map van het hart maakt aan de hand van 10.000 tot 15.000 punten. In het verleden was deze beeldvormingstechniek veel minder geavanceerd en werd zo’n 3D-map in dezelfde tijdsspanne opgebouwd uit slechts 200 a 300 punten.
“We kunnen nu veel nauwgezetter werken, zowel voor de diagnose als de behandeling van de meest complexe hartritmestoornissen”, aldus dr. Bruno Schwagten, cardioloog-elektrofysioloog in ZNA Middelheim. “Het is te vergelijken met de stap van een klassieke GSM van 20 jaar geleden naar de meest geavanceerde smartphone van vandaag. Door de veel hogere resolutie kunnen we de behandeling van de ritmestoornissen toespitsen op het afwijkende weefsel en kan het normale weefsel van het hart maximaal gespaard worden.”

18 patiënten

Het zogenaamde RHYTMIA-toestel is een Belgische primeur, waarmee een investering van zo’n 300.000 euro is gemoeid. Het toestel werd voor de zomer op de hartafdeling in ZNA Middelheim geïnstalleerd en intussen zijn reeds 18 patiënten succesvol behandeld.
 

Het Hartcentrum van ZNA Middelheim bestaat weldra 30 jaar. Het is een van de grootste gespecialiseerde Hartcentra van ons land en beschikt over de meest geavanceerde technische middelen voor diagnose en behandeling van de meest eenvoudige tot de meest complexe hartziekten.

Meer info:
Dr. Bruno Schwagten – 03 280 49 88

Laatste update op: 09-09-2016