Een dag in het leven van Kim, geriatrisch verpleegkundige bij ZNA Joostens
07.00 u.
Ochtendbriefing
We houden samen met het team een ochtendbriefing aan de hand van de elektronische bewonersdossiers. Daarin staan alle gebeurtenissen van de vorige dag: is een bewoner ziek geworden, zijn er incidenten geweest,…? Omdat we met ouderen werken die aan dementie lijden, is het belangrijk dat we volledig ingelezen zijn voor we aan onze shift beginnen.
07.15 u.
Verzorging
We proberen de meeste bewoners te wassen vóór het ontbijt opgediend wordt. Tijdens het wassen verzorgen we ook eventuele wonden en doen we een praatje met onze bewoners. We kleden hen aan en brengen hen naar de ontmoetingsruimte. Veel bewoners verblijven langere tijd bij ons waardoor je echt een band met hen kunt opbouwen.
08.30 u.
Ontbijt en medicatieronde
Het ontbijt kan soms hectisch zijn omdat veel van onze bewoners niet zelfstandig kunnen eten. Zelf doe ik de medicatieronde: ervoor zorgen dat iedereen de juiste medicatie krijgt bij het eten. Als ik daarna tijd over heb, help ik met plezier bewoners met eten.
10.15 u.
Tweede briefing
Voor het middageten houden we een tweede briefing waarin we de ochtend overlopen. Bewoners met dementie kunnen vaak onverwacht reageren. We brengen elkaar op de hoogte zodat we onze bewoners de behandeling kunnen geven die het best bij hen past. Dankzij deze briefing kunnen we ons beter inleven in de leefwereld van onze bewoners. Dat maakt het contact aangenamer voor iedereen.
11.45 u.
Middagmaal
We brengen onze bewoners weer samen in de ontmoetingsruimte voor het middageten. Terwijl mijn collega’s volop bezig zijn met het uitdelen van eten en het helpen van bewoners, doe ik mijn tweede medicatieronde.
13.00 u.
Administratief werk
Als alle bewoners verzorgd en terug op de kamers zijn, werken we alle administratieve taken af. We vullen de bewonersdossiers aan en maken de nodige doktersafspraken. Daarnaast bereiden we ook de medicatie voor voor de volgende dag zodat onze collega’s van de ochtendshift vlot kunnen werken. Na de administratieve taken en de debriefing zit mijn shift erop. Om 15.00 uur kan ik naar huis vertrekken.
Laatste update op: 29-03-2019