ZNA Jan Palfijn

Tijdens

Je wordt door de verpleegkundige zo comfortabel mogelijk geïnstalleerd op een verschuifbare tafel  (meestal in rugligging). De tafel wordt daarna doorheen de tunnel geschoven. Bij aanvang worden er overzichtsopnamen gemaakt en vervolgens worden een of meerdere reeksen dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel genomen. Tijdens de opnamen wordt er telkens gevraagd om de adem enkele seconden in te houden en niet te bewegen. Gedurende het nemen van de opnamen hoor je het zachte geluid van de röntgenbuis die 360° ronddraait. Als het nodig is voor het onderzoek, houdt de verpleegkundige contact met jou via een microfoon.

Voor sommige onderzoeken wordt er een intraveneuze contrastvloeistof ingespoten. Hiervoor wordt een kleine katheter ingebracht in een bloedvat, meestal ter hoogte van de rechterarm. Via de katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten. Tijdens de inspuiting van de contrastvloeistof kan je een warmtegevoel krijgen en zelfs het gevoel dat je moet plassen. Je kan ook een vreemde smaak in de mond krijgen. Deze reacties zijn normaal en verdwijnen vanzelf na enkele minuten.

Duur

Het totale CT-onderzoek duurt meestal slechts enkele minuten (afhankelijk van het soort onderzoek en het te onderzoeken lichaamsdeel).

Laatste update op: 16-08-2021