Verloop

Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren:

Met een prothese

Deze operatie kan alleen wanneer er voldoende gave huid aanwezig is en de grote borstspier intact is.

Door middel van weefselexpansie

Als er na de amputatie nog weinig huid aanwezig is kunnen we met een speciale prothese je huid geleidelijk laten uitrekken (weefselexpansie). Ook voor deze methode moet de grote borstspier nog intact zijn.

Zo'n prothese voor weefselexpansie of expander is net een lege ballon. Via het litteken van de amputatie wordt de expander onder de grote borstspier gebracht en daarna verblijf je één tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Twee weken na de operatie beginnen we geleidelijk aan de prothese te vullen met fysiologische zoutoplossing tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit gaat in etappes. Hiervoor kom je gedurende vier tot acht weken wekelijks naar het ziekenhuis.

Met spier en huid van je rug

Als er na de amputatie niet meer genoeg huid aanwezig is en ook de grote borstspier is weggehaald, kunnen we huid- en spierweefsel uit je rug gebruiken om een nieuwe borst te maken. Deze operatie duurt gemiddeld twee tot drie uur en je moet er tot tien dagen voor in het ziekenhuis blijven.

Met vet en huid van je buik (DIEP-flap)

Als er na de amputatie niet meer genoeg huid aanwezig is kunnen we ook huid- en vetweefsel uit je onderbuik gebruiken om je borst te reconstrueren. Dit kan uiteraard alleen als er op die plek een huid- en vetoverschot is.

Voor deze operatie blijf je zeven à tien dagen in het ziekenhuis.

De ingreep zelf duurt ongeveer vier tot tien uur en meestal volgt na de eerste operatie nog een aantal operaties.

Laatste update op: 10-08-2021