Controle door de kinderarts

Is je bevalling vlot verlopen? Dan komt de kinderarts binnen de 24 uur na de geboorte langs om je baby grondig te onderzoeken. Aan de hand van een hele reeks testen wordt de lichamelijke en neurologische toestand van je kindje uitgebreid gecheckt. Als dat nodig is kan de pediater meteen ingrijpen en extra medische hulp of gespecialiseerde verzorging bieden.

Na de geboorte en voor het ontslag wordt je baby nog eens nagekeken door de kinderarts. Tijdens het verblijf komt de kinderarts dagelijks op de afdeling, bij problemen zal de arts bij je op de kamer komen. Voor de begeleiding van je baby na de kraamperiode ben je uiteraard volledig vrij in de keuze van de kinderarts.

PKU of hielprik

Via een hielprik nemen we bloed af bij je baby om stofwisselingsziekten op te sporen. Onze dienst zal je contacteren wanneer er verder onderzoek nodig is. Als alles in orde is krijg je geen bericht.

Fototherapie

Sommige baby’s hebben een lichtgele verkleuring van de huid enkele dagen na de geboorte, dit is normaal en heeft met de ‘onrijpheid’ van de lever te maken. Je baby heeft nood aan licht (UV-stralen). Vaak is het voldoende om je baby bij het venster te leggen, maar soms is fototherapie noodzakelijk.  Dan leggen we je baby bloot onder een therapielamp, zodat zo veel mogelijk huid met het licht in aanraking komt. Je baby krijgt oogbescherming op en extra vocht toegediend.

Laatste update op: 06-08-2021