De geheugenkliniek

De geheugenkliniek maakt deel uit van de dienst Neurologie van ZNA Middelheim en Hoge Beuken.

In de polikliniek komen mensen op consultatie. De artsen stellen er de diagnoses en volgen er onder meer patiënten met de ziekte van Alzheimer en aanverwante aandoeningen op.

De geheugenkliniek van ZNA is 1 van de 12 erkende geheugenklinieken in ons land. Een erkende geheugenkliniek mag mensen met een beginnende ziekte van Alzheimer extra begeleiden en dit gedurende een jaar. Die begeleiding wordt ook terugbetaald door de mutualiteit.

Een belangrijk aspect van de geheugenkliniek is de psycho-educatie en de cognitieve revalidatie van mensen met een beginnende ziekte van Alzheimer.

Psycho-educatie houdt in: het leren (her)kennen van symptomen van de ziekte, het leren ermee om te gaan, psychologische ondersteuning, geheugentraining,…

Geheugentraining vindt 2 à 3 x/week plaats in de kliniek in ZNA Hoge Beuken. Patiënten krijgen een computergestuurde proef met een programma dat volledig is aangepast aan hun noden.

 

De hospitalisatie-eenheid bestaat uit 3 afdelingen:

  1. Diagnosestelling van neurologische aandoeningen
  2. Neurologische Revalidatieafdeling van mensen met beroertes, Parkinson, Multiple Sclerose. Met andere woorden: neurologische aandoeningen die tot motorische klachten leiden.
  3. Dementie –behandeling van gedragsproblemen bij mensen met dementie waarbij er gezocht wordt naar een nieuw evenwicht in de medicatie.
  4.  

Beluister ook de podcast over Alzheimer met prof. dr. Sebastiaan Engelborghs

Laatste update op: 10-08-2021