Mindfulness en stressreductie - volwassenen

Stress is - jammer genoeg - onvermijdelijk. Er zijn tal van factoren die je leven door elkaar kunnen schudden:  een plotse ziekte, veranderingen op je werk, strubbelingen in je relatie … Op zo’n moment vraagt het leven veel van je en dat veroorzaakt stress. Je lichaam pikt dit vaak op, waardoor stress lichamelijke of psychologische klachten kan veroorzaken of doet toenemen. Wat de precieze gevolgen van stress juist zijn, wordt vooral bepaald door hoe jij ermee omgaat. Dit is iets wat je voor een groot deel zelf in handen hebt.

Mindfulness is een manier van omgaan met wat er op je afkomt. In een mindfulnesstraining leer je op een andere manier om te gaan met je gedachten en gevoelens. Je leert met een milde, open aandacht te kijken naar wat er is en je ontdekt de middenweg tussen ‘je gedachten en gevoelen negeren’ en ‘erdoor meegesleept worden’. Op die manier word je je meer bewust van je gedrag en creëer je meer vrijheid in hoe je met de zaken kunt omgaan. Je neemt het stuur van je leven weer in handen en slaagt erin om zo goed mogelijk om te gaan met alle situaties en gebeurtenissen.

Voor wie?

Deze training richt zich tot mensen die actief willen bijdragen aan hun eigen welzijn en willen leren omgaan met hun klachten. Bijvoorbeeld, piekeren, onrust, stress, depressie, angst en lichamelijk lijden.

De training wil:

  • psychische en stressgebonden klachten helpen aanpakken en voorkomen
  • ondersteuning bieden bij langdurige aandoeningen met ingrijpende behandelingen

Het verloop:

De mindfulnesstraining omvat 6 sessies van telkens 3 uur (verspreid over een periode van 8 weken). De 7e sessie is een vrij te kiezen terugkomsessie.

  • De twee hoofdthema’s zijn ‘omgaan met je lichaam of lichamelijke klachten’ en ‘omgaan met je gedachten en emoties’.
  • De training vraagt ook veel eigen inspanningen: met het werkboek en de audiobestanden met meditatie oefeningen ga je thuis aan de slag. Reken hiervoor dagelijks drie kwartier.

De laatste sessie is een vrij te kiezen terugkomsessie.

Deelnemen

Laatste update op: 02-06-2021
Auteur(s): Team Stresskliniek - mindfulnesstrainingen