Mindfulness voor jongeren

We worden de hele dag beziggehouden door een stroom van gedachten en gevoelens. Daarop reageren we vaak automatisch. Het lijkt alsof dit gewoon niet anders kan. We hebben niet het gevoel dat we iets kunnen veranderen aan dat piekeren of aan onze impulsieve reacties. Daardoor kunnen we ons onmachtig, neerslachtig of gefrustreerd gaan voelen.

Samen staan we stil bij onze dagdagelijkse ervaringen en onderzoeken we hoe je ermee kunt omgaan. Aan de hand van oefeningen leer je om even te stoppen met doen en
met een vrije, open en milde aandacht kijken naar welke gedachten, gevoelens, stemmingen, ... zich in die momenten aandienen.

Je leert je automatische reacties kennen en ontdekt hoe je, door je aandacht erop te richten, bewust kan antwoorden in plaats van automatisch reageren. Hiervoor gebruiken we aandachtsoefeningen.

Voor wie?

Deze training richt zich tot jongeren (middelbare school) die willen leren omgaan met piekeren, onrust en stress, depressieve gevoelens, angst, impulsiviteit en moeilijkheden met aandacht en concentratie.

Intakegesprek

Voor we starten met de mindfulnesstraining nodigen we jullie als gezin uit voor een intakegesprek. Ben je 15-plus? Dan kan je er ook voor kiezen om dit intakegesprek alleen of met maar een van je ouders te volgen. Tijdens het intakegesprek verhelderen we de verwachtingen en de hulpvraag en beantwoorden we de eventuele vragen over de training.

Verloop

De mindfulnesstraining omvat 6 sessies van telkens 2 uur.

  • We werken met aandachtsoefeningen en met kleine technieken die je in het dagelijkse leven kunt toepassen. Je leert vertrouwd te worden met je aandacht, met je lichaam, je adem, je automatische reacties en gedachten. We leren op een niet-oordelende manier te kijken naar jezelf, een situatie en anderen. 
  • De training vergt ook eigen inzet. We vragen je, om aan de hand van het werkboek en de audio-bestanden, dagelijks 20 minuten thuis te oefenen.

Afspraak maken

Maak een afspraak voor het kennismakingsgesprek via mail naar [email protected]

Deelnemen

Wat wordt behandeld

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 04-08-2022
Auteur(s): Team Stresskliniek - mindfulnesstrainingen