De dienst infectiologie of inwendige geneeskunde

De dienst Infectiologie maakt eigenlijk deel uit van de dienst Algemeen Inwendige Geneeskunde. Dat betekent dat we mensen in het ziekenhuis op consultatie zien of opvolgen die geconfronteerd worden met infectieziekten.

De mensen die we op consult zien, worden bijvoorbeeld door de huisarts gestuurd of het zijn patiënten die we na hospitalisatie verder opvolgen. Mensen met een chronische infectieuze ziekte bijvoorbeeld . We hebben ook patiënten met HIV of SOA's of bepaalde types van tuberculose.

Onze eerste taak is advies geven aan de collega's die erom vragen. Dus wanneer het werkelijk heel specialistisch wordt, als de patiënt niet in een bepaalde afdeling kan ondergebracht worden, dan gaan wij deze mensen volgen.

Wij zien mensen veelal ambulant. Wanneer we moeten hospitaliseren, dan doen we dit in ZNA Middelheim. We willen zoveel mogelijk de continuïteit verzekeren en dat kan het best op 1 site.

Ik zit voornamelijk in ZNA Middelheim waar we ook onze hospitalisatie hebben.  We gaan ook wekelijks naar ZNA Hoge Beuken, naar ZNA Jan Palfijn en naar ZNA Stuivenberg. Op deze drie sites doen we ook de infectietoers. De infectietoers doen we samen met onze collega's microbiologen en apothekers en daar gaan we dus op de verschillende afdelingen met onze collega's het antibioticagebruik en de indicaties van het antibioticagebruik bespreken.

Als het gaat over bacteriële infecties waar er een antibioticabeleid moet opgesteld worden, dan zijn wij steeds bereid om advies te geven. We hebben trouwens een antibioticagids die regelmatig wordt geüpdatet. We zijn ook telefonisch voor de collega's bereikbaar.

Laatste update op: 19-07-2021