Hoe verloopt de ingreep?

Een gastric bypass is de ‘gouden standaard’ binnen de vermageringsoperaties.

Tijdens de ingreep maken we eerst een kleinere maag en een kleine maaguitgang. Met nietjes sluiten we in het bovenste deel van de maag een klein stuk af. Deze kleinere maag heeft de grootte van een klein ei met een volume van 15 tot 25 milliliter. Daarna verbinden we de dunne darm met de nieuwe maag. De uitgang van de nieuwe maag is ongeveer 25 millimeter breed. Omdat de nieuwe uitgang kleiner is, zal de maag trager leeggemaakt worden. Het voedsel komt via de uitgang in de dunne darm en niet meer in de rest van de maag. Op deze manier overbruggen we de ‘oude’ maag en de twaalfvingerige darm. Deze overbrugging noemen we ook een bypass. 1.5m verder wordt dan een nieuwe verbinding gemaakt op de dunne darm. Zo kunnen de maag-, gal- en pancreassappen met het voedsel worden vermengd. Dit is nodig voor een normale vertering van het voedsel.

 

Door deze veranderingen zal een kleine hoeveelheid voedsel je voor langere tijd een gevoel geven dat je genoeg gegeten hebt (verzadiging- of volheidsgevoel) en zal je hongergevoel verminderen. De opname van vetten wordt eveneens licht beperkt, doch dit is eerder minimaal. Bovendien kan je bij het eten van suiker –en vetrijke maaltijden een onaangenaam gevoel ervaren (dumpingsyndroom), wat je zal stimuleren tot een blijvend gezonde voedingsstijl.

 

Voordelen van de ingreep

  • De vermageringsoperatie wordt via een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoeren.
  • In principe is deze ingreep volledig omkeerbaar indien nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordelen van de ingreep

 

>  De vermageringsoperatie wordt via een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd.

>  In principe is deze ingreep volledig omkeerbaar indien nodig.

Laatste update op: 19-07-2021