Voeding


Preoperatief dieet bij een vermageringsoperatie

Het is noodzakelijk om 14 dagen voor de operatie een eiwitrijk, vetarm en suikerarm dieet te volgen.
Bij obese patiënten komt het frequent voor dat de lever vergroot is, wat ongemak levert bij de operatie. Door het preoperatief dieet slinkt de lever aanzienlijk.

Eiwitrijk 

Bij het eiwitrijk dieet is de eiwitbehoefte verdubbeld. In plaats van 1 gram eiwit per kg ideaal lichaamsgewicht is het nu 2 gram eiwit per kg ideaal lichaamsgewicht, met een maximum van 120 gram eiwit per dag.

Eiwitten komen hoofdzakelijk voor in dierlijke producten zoals melk, kaas, vlees, vis, gevogelte en eieren.

Omdat dierlijke voedingsmiddelen van nature uit veel vetten bevatten is het aangeraden de vetarme soorten te gebruiken.

Vetarm

  • maak gebruik van aangepaste kooktechnieken zoals: stomen, koken, microgolf, grillen, roosteren of in een anti-kleefpan bakken
  • geen toevoeging van vetstof bij de groenten
  • geen sauzen
  • geen gefrituurde gerechten

Koolhydraatarm

  • geen broodsoorten, geen aardappelen, rijst en pasta’s
  • geen ontbijtgranen zoals cornflakes, muesli, granola , havermout
  • geen zoet broodbeleg (choco, confituur, speculoospasta, perensiroop…)
  • geen koekjes, dieetkoekjes, gebak en snoep 
  • geen gesuikerde frisdranken 
  • geen alcohol

Postoperatieve voedingsaanpassingen (na een vermageringsoperatie) 

Na een vermageringsoperatie doorloop je 3 fases van aangepaste voeding:

  • vloeibare voeding
  • zachte voeding
  • gezonde voeding
     
  • Vloeibare voeding

Na je operatie is het aan te raden om uitsluitend vloeibare en verdunde voeding in te nemen. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat het nieuw gevormde maagreservoir wordt uitgerekt en is ter bevordering van de wondheling.

Net zoals bij het preoperatief dieet is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. Het lichaam heeft eiwitten nodig om spieren en andere lichaamsweefsels op te bouwen en om te kunnen genezen van de operatie. 
Ook zal er door de operatie een snel gewichtsverlies optreden. Om te voorkomen dat ook spierweefsel wordt afgebroken moet de eiwitnorm gedekt worden. 
Het is niet altijd even gemakkelijk om de behoeftes voldoende te dekken doordat slechts kleine volumes kunnen worden verdragen. De voorkeur gaat uit naar eiwitrijke, vetarme voedingsmiddelen zoals melk, platte kaas, yoghurt, …

Gebruik ook eiwitpoeder of eiwitshakes (let op het suikergehalte). Dit poeder kan je makkelijk toevoegen aan je yoghurt, melk, soep, pudding.

  • Zachte voeding

Een zachte voeding is een gewone voeding die je gemalen of fijngesneden hebt en die geen harde stukjes meer bevat. Voor je bereidingen kun je een staafmixer, blender of aardappelstamper gebruiken. In deze fase mag je nog geen vers brood en geen rauwkost eten.

  • Gezonde voeding

Nu kan je geleidelijk overschakelen op een gezonde eiwitrijke, energiebeperkte en vastere voeding. De voeding dient niet meer gemixt of gepureerd te worden. Blijf de eerste 2 weken wel nog licht verteerbare voeding gebruiken. Let erop dat er dagelijks voldoende eiwitbronnen vertegenwoordigd zijn in je maaltijden. 

We volgen hierin de principes van de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek. Neem een kijkje op de app “Zeker gezond” voor inspiratie. Je vindt er onder meer recepten, weekmenu’s, boodschappenlijstjes...

Bezoek de website www.zekergezond.be.

Belangrijke voedingsregels voor een optimaal gewichtsverlies

  • neem aan tafel een correcte houding aan
  • kauw goed                     
  • gebruik kleine maaltijden en eet rustig
  • gebruik naast de 3 kleine hoofdmaaltijden nog enkele eiwitrijke tussendoortjes
  • stop met eten na het eerste gevoel van volheid
  • drink niet tijdens de maaltijden
  • eet maximum 2 stukken fruit per dag
  • vermijd gesuikerde dranken, snoep, koekjes, chocolade, ijs en andere suikerrijke voedingsmiddelen
  • drink 1,5 liter water, thee, koffie, ongesuikerde dranken
  • beperk het alcoholgebruik
  • maak gebruik van vetarme kooktechnieken

Gedetailleerde informatie vind je in de brochures van het obesitascentrum.

 

  Fase 1 Fase 2 Fase 3
  Vloeibare voeding Zachte voeding Gezonde voeding
Gastric Bypass Week 1 Week 2-3 Vanaf week 4
Sleeve gastrectomie Week 1 Week 2-3 Vanaf week 4
Endoscopische sleeve gastroplastie  Week 1-3 Week 4-7 Vanaf week 8
Andere Te bespreken met je chirurg    

 

Laatste update op: 06-03-2024