Met het hele gezin strijden tegen anorexia


ZNA Kinderpsychiatrie anorexia banner

 

Bij ZNA UKJA wordt al een tiental jaren met succes Multi Familiale Therapie (MFT) gegeven voor kinderen en adolescenten met anorexia en hun familie.

Drijvende krachten achter dit unieke project in Vlaanderen zijn kinder- en jeugdpsychiaters dr. Femke Vanhooren en dr. Annik Simons.

"De familie ligt aan de bron van de genezing. Ouders zijn namelijk vaak verlamd door de zwaarte van de eetstoornis, maar wanneer ze het zelfvertrouwen herwinnen, zijn net zij de beste begeleiders van hun kinderen. Daar helpen we hen bij met de MFT-behandeling", aldus dr. Simons. 

De behandeling loopt over een jaar en omvat een inleidende avond gevolgd door vier therapiedagen en zes opvolgingsdagen waarin alle gezinnen samen doorgaan.

Dr. Vanhooren: "De psycho-educatiegegeven door het MFT-team en de voedingsdeskundige helpt gezinnen om een beter zicht te krijgen op anorexia en de gevolgen, zowel lichamelijk als geestelijk. We ‘externaliseren’ anorexia. We vergelijken het met een zonsverduistering: de eetstoornis hangt altijd als een schaduw over de jongere. Het is ontzettend belangrijk voor ouders en broers en zussen om opnieuw hun kind of zus te zien. Om de eetstoornis los te koppelen ook, zodat je leert niet tegen je kind te vechten, maar samen met je kind tegen anorexia."

In ZNA UKJA zijn  -naast de MFT-therapie– negen kamers voor residentiële anorexia-patiënten en een dagbehandelingsplek.
 

Laatste update op: 14-07-2021