Hoe moet ik mij voorbereiden op een colonoscopie? 

Colon betekent dikke darm. Bij een totale colonoscopie onderzoekt de arts de binnenzijde van de dikke darm met behulp van een soepele buis, de coloscoop, waaraan een kleine camera bevestigd is.

Om alles goed te kunnen zien, dient de dikke darm helemaal leeg te zijn.  Daarom is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt op het onderzoek.
Drie dagen voor het onderzoek dient u te starten met een vezelarm dieet. Voorbeelden van vezelarme voeding zijn: wit brood, witte rijst, witte pasta, gekookte aardappelen, magere kaas, kip, kalkoen of witte vis.
Eet geen bruin brood, groente of fruit of voedsel dat granen, noten of kleine pitten bevat. Het avondmaal daags voor het onderzoek bestaat uit vloeibaar voedsel best te nemen om 17 uur. Voorbeelden van vloeibaar voedsel zijn vanillepudding, yoghurt zonder fruit, bouillon zonder groente, fruitsap zonder pulp.
Omdat de dikke darm helemaal leeg moet zijn, dient u de avond voor het onderzoek het laxeermiddel Moviprep in te nemen. Dit koopt u in de apotheek.

U dient de Moviprep om 18 uur in te nemen. Volg hierbij de volgende stappen:

1. Doe zowel zakje a als zakje b in een lege kan en voeg 1 liter water toe.

2. Roer tot het poeder helemaal is opgelost. Dit kan tot  5 minuten duren.

3. Drink 1 liter Moviprep binnen het uur op. Soms is het fijner om de oplossing koel te drinken.

4. Na het drinken van deze oplossing dient u nog ongeveer 1 liter heldere vloeistof naar keuze te drinken.

 

Op de dag van het onderzoek mag je 's ochtends niets eten. U mag wel nog water, thee met suiker en/of citroen of appelsap drinken.  's Morgens vroeg en minstens vier uur voor het geplande onderzoek moet u nog 1 liter Moviprep drinken. Volg hiervoor opnieuw stap 1 tot en met 4.  Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken. De stoelgang dient waterig en lichtgeel te zijn zonder brokjes zodat de dokter het onderzoek goed kan doen.

indien dit nog niet het geval is na het drinken van de tweede Moviprep contacteert u best de endoscopie-afdeling.
Tot slot is het belangrijk dat u een aantal praktische zaken regelt voor uw bezoek aan het ziekenhuis. Neem een  pyjama of japon mee en een reserve-onderbroek. Denk eraan uw identiteitskaart en het verzekeringskaartje mee te brengen. Verwijder nagellak. Juwelen laat u het best thuis. Na een  narcose mag u die dag geen wagen meer besturen. Zorg dus voor een chauffeur.

Laatste update op: 13-08-2021