ZNA & GZA Ziekenhuizen hebben samen 1 labo voor weefselonderzoek

Sinds 1 juni 2018 werken de laboratoria Pathologische Anatomie van GZA Ziekenhuizen en ZNA samen. Het samenvoegen van beide diensten was meteen ook het eerste wapenfeit van de structurele samenwerking met GZA Ziekenhuizen.

Het Laboratorium voor Pathologische Anatomie PA2 onderzoekt weefsel- en celmateriaal om een diagnose te stellen en zo verdere behandeling te bepalen.

Het centraal labo en het secretariaat zijn gevestigd op de site ZNA Middelheim. Daarnaast zijn er drie activiteitencentra met continue permanentie door een labomedewerker en een patholoog.

Die drie activiteitencentra pathologische anatomie bevinden zich op GZA Ziekenhuizen Sint-Augustinus, GZA Ziekenhuizen Sint-Vincentius en ZNA Jan Palfijn. De overige ziekenhuiscampussen, waar geen activiteitencentrum werd geïnstalleerd, brengen hun stalen over naar het centraal labo voor verder onderzoek.

Het nieuw samengestelde team, dat nu uit 40 medewerkers en 16 pathologen bestaat, is jaarlijks goed voor het verwerken van bijna 50 000 weefselonderzoeken, 20 000 celonderzoeken en 60 autopsies. Door deze integratie komt er meer ruimte voor subspecialisatie en innovatie, waardoor de dienst zich extern kan profileren als referentiecentrum.

Laatste update op: 31-05-2019