Het traject

Fijn dat je aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling en kiest voor een loopbaantraject. Hoe ziet zo’n loopbaantraject eruit? Wat mag ik verwachten? Hoe kan ik me inschrijven? We geven je hieronder ondersteunende en praktische informatie mee. Jouw coach kan je er ook meer over vertellen.


Jouw persoonlijke ontwikkeling

Stilstaan bij wat voor jou van belang is: daar draait het om bij loopbaancoaching of -begeleiding. Tijdens dit traject bekijk je wat je belangrijk vindt, welke talenten je hebt, waar die talenten tot uiting (kunnen) komen … Je merkt het: je persoonlijke ontwikkeling is gebaseerd op bewustwording. Je wordt bij wijze van spreken wakker. Toch gaat het niet alleen om bewustwording, maar ook om verantwoordelijkheid opnemen. Je gaat zélf actief aan de slag. Loopbaancoaching is niet vrijblijvend en vraagt dus best wel wat inzet. Het is een investering in jezelf - mét rendement!

Jouw loopbaancoach en coachingsessies

Zelf aan de slag gaan betekent niet dat je er alleen voor staat. Je krijgt een persoonlijke loopbaancoach toegewezen. Tijdens maximaal vijf coachingsessies (van 1,5 tot 2 uur) zal jouw coach je ondersteunen, begeleiden en ook uitdagen. Dat gebeurt door met jou in dialoog te gaan, je vragen te stellen en feedback te geven. Je coach neemt het niet van je over – jij levert nog steeds alle inspanningen – maar ondersteunt je waar nodig. Zie je coach als je sparringpartner. Zo halen jullie samen het beste uit dit traject.

Jouw buddy

Naast je loopbaancoach zoek je best ook een buddy. Dat mag iemand van binnen of buiten ZNA zijn, met wie je goed kan praten over het loopbaantraject en de acties die je zal ondernemen. Deze buddy is een vertrouwenspersoon die je ondersteunt, naar je informeert én je mee scherp houdt. Hij of zij is een klankbord.

Jouw leidinggevende

Je mag gerust zijn: het loopbaantraject is 100% vertrouwelijk. Je loopbaancoach houdt geen informatie over je bij en deelt uiteraard niets met anderen. Ook niet met je leidinggevende. Al raden we jou aan om dat wél te doen: je leidinggevende kan je - misschien wel beter dan je denkt - steunen. Je kunt vooraf vastleggen in welke mate je hem of haar wenst te betrekken en je verwachtingen delen. Jullie kunnen dan ook samen bekijken wanneer je de coachingsessies en opdrachten tijdens je werktijd kunt inplannen. Kies je ervoor om je leidinggevende toch niet op de hoogte te brengen, dan volg je de sessies gewoon in je privétijd.

Jouw persoonlijke toolkit

Schrijf je je in voor een traject, dan ligt voor jou je persoonlijke toolkit of ‘gereedschapskist’ klaar, opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  1. Wat is mijn loopbaanvraag? Waarom kies ik voor loopbaancoaching?
  2. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn talenten, waarden en drijfveren?
  3. Wat wil ik? Wat is mijn droom?
  4. Waar (in welke omgeving) komen mijn talenten en drijfveren het beste tot uiting?
  5. Wat onthoud ik en wat doe ik?

In deze toolkit zitten al enkele van de vele oefeningen die je op de website van het ZNA TalentLab terugvindt. Samen met je loopbaancoach kies je de oefeningen die voor jou het meest geschikt zijn.

Inschrijven

Om je in te schrijven voor een coachingtraject, stuur je een mail naar ZNA Talentlab met volgende gegevens:

  • Je naam en voornaam
  • Je startvraag: wat maakt dat jij kiest voor loopbaancoaching?
  • Indien je een voorkeur hebt, de naam van de coach die je aanspreekt
  • Het telefoonnummer waarop we jou makkelijk kunnen bereiken
  • Enkele momenten waarop je doorgaans bereikbaar bent

Een van onze coaches of een HR-medewerker zal jou bellen en na een kort gesprek bekijken wanneer je traject kan opstarten.

Laatste update op: 10-11-2022