De 10 geboden van de cardioloog | ZNA
Home » Nieuws » De 10 geboden van de cardioloog

De 10 geboden van de cardioloog

24 januari 2024
#hartcentrum #artsen

Goede voornemens zijn aan het einde van de maand januari vaak al wat afgezwakt of zelfs helemaal opgeborgen. Maar gezond leven, dat doe je het liefst het hele jaar door. Onze cardioloog dr. Natahalie Meyten van het ZAS Hartcentrum geeft je 10 tips om gezond te blijven!

1. Blijf actief

Actief blijven is het echt allerbelangrijkste wat je voor je gezondheid kan doen. Een zittende levensstijl is een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen. 

Regelmatige lichaamsbeweging helpt de bloedsomloop te verbeteren en kan ontstekingen voorkomen.

Het beschermt dus tegen een mogelijke hartaanval, omdat je zo je bloeddruk verlaagt en de bloedsuikerspiegel en triglyceridenspiegels (een type vet of lipiden) in het bloed onder controle houdt. 

Kies voor oefeningen waar je hart sneller van gaat kloppen, zoals een stevige wandeling maken of een aerobicsles volgen. Zelfs eenvoudige oefeningen gedurende de dag zijn beter dan niets!

Dokter Meyten: “Ik vraag patiënten om minstens één keer per dag trappen te lopen. Dat is naast een goede oefening ook ineens een evaluatie van de gezondheid van je hart. Kan je dat niet, dan zou er toch een belletje moeten rinkelen en kan je beter eens een afspraak maken bij de cardioloog.”

2. Ken je cijfers

Inzicht in je gezondheid is belangrijk, maar vooral als het om je hart gaat. Toon interesse in je eigen lichaam. 

Weeg je regelmatig, volg je bloeddruk, laat je cholesterol en suikerwaarden meten. Zorg ervoor dat je met je arts samenwerkt om een goede bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel te behouden. Vergeet niet dat je levensstijl een directe invloed kan hebben op deze cijfers!

3. Stop met roken

Artsen benadrukken al decennialang de negatieve effecten van tabak op de gezondheid. Roken kan dus ook een zware tol eisen van het hart. 

Roken beschadigt immers de binnenbekleding van je bloedvaten en kan opeenhoping van verkalkingen veroorzaken, waardoor de bloedtoevoer van en naar het hart wordt beperkt. Dat leidt tot hoge bloeddruk, hartaanvallen of beroertes. 

Als je arts zegt dat je moet stoppen met roken, betekent dat echt volledig stoppen. Af en toe een sigaret of het gebruik van een e-sigaret zijn op lange termijn nog steeds even slecht voor de gezondheid van je hart.
Weet dat je niet alleen bent, spreek erover, zoek hulp van een tabakoloog en geef vooral niet op, zelfs al moet je elke dag opnieuw beginnen!

4. Eet een meer plantaardig dieet

Dat betekent niet dat je volledig vegetarisch moet eten. Maar probeer gezondere voedingskeuzes te maken door te kiezen voor zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. 

Af en toe een dessert of vet eten zal geen negatieve effecten hebben. Mensen die vaak voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan transvetten, verzadigde vetten, suikers en zout, hebben wel meer risico op hart-en vaatziekten. 

Zoek naar manieren om elke dag gezonde voedselwissels te maken. Soms is dat heel simpel: kies voor magere eiwitten of eet eens volkorenbrood in plaats van wit brood. Vervang rood vlees, gefrituurd voedsel en producten met een hoog cholesterolgehalte door gevogelte, fruit, groenten en volle granen. 

5. Zorg voor voldoende rust

Dokter Meyten: “Ik vraag altijd aan mijn patiënten hoeveel slaap ze elke nacht krijgen.” 

Mensen die zeven tot acht uur per dag slapen, hebben meestal een gezonder hart dan mensen die minder lang slapen. Het is van cruciaal belang om een ononderbroken, gezonde slaap te krijgen.

6. Wees je bewust van andere potentiële risicofactoren voor je hart

Praat met je arts over al jouw risicofactoren. Soms kan je medische voorgeschiedenis wijzen op andere factoren, waardoor je een verhoogd risico loopt op hartproblemen. 

Dat kan zijn:
•    Suikerziekte of diabetes
•    Overgewicht
•    Hoge bloeddruk
•    Complicaties bij de zwangerschap
•    Familiegeschiedenis van hartziekte of hartfalen

En onthoud: volg het advies van je arts op. 

8. Laat je controleren

Als je denkt dat je hartproblemen hebt, kan je echt baat hebben bij een bezoek aan de cardioloog. Via een lichamelijk onderzoek evalueert de cardioloog je algemene gezondheid. De arts kan dan verder tests uitvoeren, zoals een ECG, inspanninsgtest en echocardiogram, om een aandoening vast te stellen. Met die kennis stelt je arts vervolgens een behandelplan op. Dat kan kan gaan van het voorschrijven van medicatie tot verdere onderzoeken of het opstellen van een dieet- en bewegingsplan. Ook als alles wel in orde is, kan zo’n onderzoek een geruststelling zijn.

9. Omgaan met stress

Iedereen heeft tot op zekere hoogte te maken met stress en angstgevoelens. Ontspannings- en meditatietechnieken kunnen helpen om met die gevoelens om te gaan. Sommige mensen hebben dan weer dat extra steuntje in de vorm van professionele begeleiding nodig. Maar iedereen kan leren om te gaan met de meest uitdagende momenten van het leven.

9. Schrijf je in voor hartrevalidatie

Als je dan toch problemen hebt aan je hart, schrijf je dan in voor de hartrevalidatie. Hartrevalidatie gaat verder dan het ontwikkelen van een oefenplan na een hartaanval of hartingreep. Deze programma's zijn ook ontworpen om je te leren hoe je levensstijl je gezondheid rechtstreeks beïnvloedt. Je werkt aan meer bewegen, het maken van gezondere voedingskeuzes en de opvolging van de gezondheid van je hart op langere termijn.

10. Ten slotte, geloof altijd in jezelf. Je kunt het!

Hoe moeilijk het soms ook lijkt, je hebt de kracht om een gezond leven te leiden. Begin nu met één ding te doen om je hart te versterken. Bouw langzaam op, stap per stap en wees niet bang om te falen. 
Alle stappen die je neemt, geven je sowieso een voorsprong als het gaat om het voorkomen van hartproblemen. 

Succes en een fijn 2024 gewenst van het volledige ZAS Hartcentrum!

Share Deel op sociale media