Primeur bij Hartcentrum ZNA: robot plaatst stent in kransslagader | ZNA
Home » Nieuws » Primeur bij Hartcentrum ZNA: robot plaatst stent in kransslagader

Primeur bij Hartcentrum ZNA: robot plaatst stent in kransslagader

Benelux primeur bij Hartcentrum ZNA_robot-plaatst-stent
3 mei 2021
Medische primeur in de Benelux
#innovatie #hartcentrum

ZNA is het eerste ziekenhuis in de Benelux waar succesvol een kransslagader is verbreed met behulp van een robot.

Vanop afstand plaatsten prof. dr. Stefan Verheye en een team van Hartcentrum ZNA de stent tot op een fractie van een millimeter. Dankzij deze technologie hoeft het cardiologisch team ook niet meer in de schadelijke röntgenstraling rond de patiënt te staan.

De eerste ingrepen vonden op 8 en 13 april plaats in ZNA Middelheim met het R-One platform van het Franse bedrijf Robocath. Intussen hebben al vijf patiënten een stent gekregen via de robot. Omdat de ingreep alleen een sneetje via de lies vergt, kunnen de patiënten de dag zelf naar huis.

Cardioloog prof. Stefan Verheye van ZNA Hartcentrum voerde de eerste ingreep in de Benelux met deze technologie uit.

Hij licht de drie voordelen toe:

Eerst en vooral plaatst deze uiterst precieze robotarm de stent nóg nauwkeuriger dan bij de klassieke techniek, zelfs tot op een fractie van een millimeter. De positionering op de exacte plaats van de verbreding zorgt later voor minder nieuwe behandelingen. Daarnaast kunnen we met de robot veel veiliger en comfortabeler werken. Omdat we niet meer naast de patiënt staan, komen we nog amper in contact met schadelijke röntgenstraling. Nu mogen we ook de loden bescherming (loodschort, -vest, -masker en -bril) van 7  kilogram in de kast laten hangen. Die veroorzaakt vaak orthopedische problemen.
Share Deel op sociale media