Aortaklepvernauwing | ZNA
Home » Hartziekten » Hartkleplijden » Aortaklepvernauwing

Aortaklepvernauwing

Wat is een aortaklepvernauwing (stenose)?

De aortaklep is 1 van de 4 kleppen in het hart. Ze bevindt zich aan de uitgang van de linkerhartkamer, op de overgang naar de grote lichaamsslagader (aorta).

Wanneer het hart samentrekt, gaat de aortaklep open, zodat het bloed vlot vanuit het hart naar de aorta kan stromen. Ontspant het hart, dan moet de klep zich weer sluiten, zodat er geen bloed terugstroomt.

Door verkalkingen ter hoogte van de aortaklep kan deze vernauwen en zich minder goed openen. Het hart moet dan meer moeite doen om het bloed door die vernauwde klep te persen. Dit kost het hart meer kracht waardoor de hartspier na verloop van tijd dikker en stijver wordt. Hierdoor zal de pompkracht van het hart verminderen. 

Een ernstige aortaklepvernauwing is een potentieel gevaarlijke situatie: het hart krijgt het dan heel moeilijk om te pompen en kan plots stilvallen met een abrupt overlijden tot gevolg.

Klachten

  • pijn op de borst
  • kortademigheid
  • flauwtes in het hoofd of flauwvallen

Oorzaken

Ouderdom en slijtage van het lichaam kan verkalkingen teweegbrengen aan de aortaklep.

Behandeling

Bij forse aortaklepvernauwingen is een hartklepoperatie aangewezen. Dit kan dan gebeuren via een klassieke operatie (AVR) of door via de lies een nieuwe klep in te brengen tot aan de aortakleppositie.

Je cardioloog bekijkt samen met de cardiochirurg wat voor jou de beste optie is.

Laatste update op:
12/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA