Mitraalkleplekkage | ZNA
Home » Hartziekten » Hartkleplijden » Mitraalkleplekkage

Mitraalkleplekkage

Wat is een mitraalkleplekkage (insufficiëntie)?

De mitraalklep is 1 van de 4 kleppen in het hart. Ze bevindt zich tussen de linkervoorkamer en linkerkamer van het hart. De klep opent zich wanneer het zuurstofrijke bloed van de longen naar de linkerhartkamer stroomt Ze sluit zich wanneer de linkerhartkamer samentrekt om het bloed naar het lichaam te pompen, zodat het bloed niet kan terugstromen naar de longen.

De mitraalklep bestaat uit 2 klepbladen die met peesdraden (chordae) aan de hartspier vasthangen, zodat ze niet doorslaan als het hart zich keer op keer samentrekt. Lost 1 van deze draden, zal de klep niet goed meer sluiten. We spreken dan van een lekkende mitraalklep, waardoor het bloed - tegen de stroom in - weer kan teruglopen van de linkerkamer naar de linkervoorkamer.

Klachten

  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • verminderde inspanningscapaciteit
     

Oorzaak

Door ouderdom en slijtage van het lichaam kan de bindweefselkwaliteit van de peesdraden verminderen, waardoor ze doorscheuren. De mitraalklep kan ook gaan lekken omdat de ring die de klepblaadjes vasthoudt uitzet door een verminderde hartfunctie.

Behandeling

Je cardioloog bekijkt samen met de cardiochirurg wat voor jou de beste behandeling is.

Dit kan een operatie zijn, waarbij we de hartklep vervangen of herstellen, of het kan via ‘clipping’: een techniek waarbij de klepblaadjes via de lies worden hersteld.

Laatste update op:
12/04/2021
Auteur(s): Team Hartcentrum ZNA