Laura is hoofdverpleegkundige bij ZNA Hoge beuken
Van verpleegkundige naar hoofdverpleegkundige
Ik ben hier begonnen na mijn stage als geriatrisch verpleegkundige. Ik ben nu sinds enkele maanden hoofdverpleegkundige en dat bevalt me heel erg. Het toont voor mij aan dat je hier kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en er doorgroeimogelijkheden zijn. Hoofdverpleegkundige is een job met veel afwisseling. Je coacht medewerkers en stuurt ze aan. Dat vind ik ook heel leuk. Als team bied je kwaliteitsvolle zorg aan de patiënten aan en dat is het belangrijkste.
Aanspreekpunt
Als hoofdverpleegkundige ben je het aanspreekpunt voor de patiënten en hun familie. Ook het hele multidisciplinaire team moet bij mij terecht kunnen. Mijn werkdag start om 07.00 u. Ik start met het uitdelen van medicatie. Op die manier zie ik de patiënten wat uitgebreider en houd ik een vinger aan de pols. Het contact me patiënten vind ik heel belangrijk.
Op ronde
Na het uitdelen van de medicatie ga ik op ronde met onze arts. We bespreken dan de patiënten: zijn er nieuwe klachten? Hoe is hun toestand? Wanneer kunnen ze met ontslag? De arts ziet de patiënten en bespreekt hun resultaten van onderzoeken en dergelijke met hen. Na de ronde werk ik alles uit op papier. Nieuwe beslissingen of evoluties zet ik in het dossier van de patiënten.
Uurrooster
Een andere belangrijke taak is het opstellen van uurroosters. Dat is geen evidentie. Je moet ervoor zorgen dat de shiften worden ingevuld, maar ook dat het personeel geen te lange reeks van shiften achter elkaar moet werken. Daarbij moet je proberen overuren te beperken en af te bouwen. Binnen ZNA Hoge Beuken werken we met een wensenboek. Hierin kunnen verpleegkundigen en zorgkundigen hun wensen aanduiden vb: weekend thuis, late shift. Hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Indien medewerkers met teveel wettelijk verlof of vrijaf vragen, hang ik een blad uit met de oproep: ‘Wie kan er komen werken?’ Voorlopig zijn er zo nog geen conflicten ontstaan en raken de shiften ingevuld. Als leidinggevende moet je er mee voor zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt.
Veelzijdig beroep
Hoofdverpleegkunde, maar ook verpleegkunde in het algemeen is een zeer veelzijdig beroep, waarin patiëntgerichtheid centraal staat. Het gaat niet enkel over lichamelijk verzorgen en bedden opmaken. Dat lijken mensen soms te vergeten, maar dat maakt dit beroep juist heel erg leuk!
Laatste update op: 08-04-2019