Patiëntveiligheid

We doen er alles aan om je ziekenhuisopname veilig te laten verlopen. Daarvoor volgen we verschillende procedures en checklists. Maar als patiënt kan je ook een belangrijke bijdrage leveren. Lees hoe we samen zorg veilig maken: 

We vragen meermaals wie je bent

Tijdens je verblijf moet je een identificatiebandje dragen, van bij de opname tot het ontslag. Met dit polsbandje controleren onze medewerkers regelmatig je identiteit. Als extra controle vragen we je daarbij telkens ook je naam en geboortedatum. Zo weten we duidelijk wie je bent en kunnen we veilig zorg verlenen. Je bandje kwijt? Spreek een ZNA-medewerker aan. 

We communiceren duidelijk met elkaar 

Stap voor stap houden we je op de hoogte van je diagnose, behandeling en genezing. We spreken je ingreep vooraf samen door, zodat je weet of je nuchter moet zijn, hoe lang de ingreep zal duren en hoe je je nadien zal voelen. Stel ons al je vragen en laat van je horen als iets niet duidelijk is of als je ergens over twijfelt. 

We doen veiligheidscontroles voor iedere ingreep

Bereid je samen met je zorgverlener voor op de operatie. Vraag hoe je je kan voorbereiden en duid samen met hem de plaats van de ingreep aan. Voor, tijdens en na een ingreep gebeuren er heel wat veiligheidscontroles. Hiervoor overloopt het behandelend team samen verschillende checklists. Onder meer je identiteit wordt verschillende keren gecontroleerd. 

We zijn nauwkeurig met medicatie

Bij het geven van geneesmiddelen zijn we extra nauwkeurig. We vragen ook aan jou om aandachtig te zijn als je medicatie krijgt. Stel vragen als de kleur of de vorm van je medicatie anders is dan je verwacht (wanneer je een infuus krijgt in plaats van pillen). En vraag meer informatie als je niet weet waarvoor de medicatie dient. 

We hebben schone handen

Een goede hygiëne is belangrijk om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en infecties te voorkomen. Daarom zal een zorgverlener altijd zijn handen ontsmetten voor hij je aanraakt. Spreek hem er zeker op aan moest hij het toch vergeten. Ook je eigen hygiëne is belangrijk. Was je handen met water en zeep vóór het eten en na elk toiletbezoek. En ontsmet regelmatig je handen met handalcohol. Want zuivere handen verkleinen de kans op infecties. 

We vermijden dat je kan vallen

Valpartijen in ons ziekenhuis willen we beslist vermijden. Regelmatig gebeuren er controlerondes om losliggende draden en andere obstakels weg te werken. Wees zelf ook voorzichtig. Neem je tijd om recht te staan en vraag onze hulp bij de eerste verplaatsingen na een ingreep. Draag gesloten schoenen met een goede antislipzool, daarmee sta je steviger.

Op regelmatige basis worden audits uitgevoerd om eventuele knelpunten te signaleren of om te garanderen dat  het gewenste kwaliteitsniveau nog steeds wordt behaald.

Voorbeelden hiervan zijn audits voor handhygiëne, controle van de correctheid van de polsbandjes en een controle van checklijsten voor veilige heelkunde.

Download de PDF

Samen maken we zorg veilig

Laatste update op: 06-08-2021