ZNA past bezoekregels kraamafdelingen aan

31/05/2022

Vanaf 1 juni past Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) het bezoek op zijn twee kraamafdelingen aan. Voortaan is de aanbeveling dat per dag van 16.30 tot 19.30 uur maximaal twee bezoekers tegelijk gedurende een uur langskomen. Voor de partner en andere kinderen van het eigen gezin zijn geen beperkingen. Met die aanpassing volgt ZNA de resultaten van een studie van VBOV (Vlaamse Beroepsvereniging van Vroedvrouwen) naar de bezoekregeling die best is afgestemd op moeder en kind. In ZNA Jan Palfijn en ZNA Middelheim zien jaarlijks meer dan 3000 baby’s het levenslicht.

Vóór de coronapandemie kon bezoek op de kraamafdeling van ZNA onbeperkt langskomen tussen 14.00 uur en 19.30 uur. Tijdens de beperkingen van de pandemie werd duidelijk dat ouders meer rust hadden als er minder bezoek kwam op de afdeling.

Bezoek op maat van moeder en kind

‘Met deze aanbeveling willen we een signaal geven dat te veel bezoek het jonge gezin niet ten goede komt', zegt Sabine Mortelmans, verpleegkundig hoofd materniteit ZNA Middelheim. 'Tijdens de pandemie hadden de aangepaste bezoekregels een duidelijk effect op de kersverse moeders en vroedvrouwen. Enerzijds kregen de moeders meer rust, konden ze hun baby beter leren kennen en kwam de borstvoeding beter op gang. Aan de andere kant voelde een deel van de moeders zich eenzaam en konden ze het verhaal van hun bevalling tot hun spijt niet delen. De aanbeveling voor het bezoek vanaf nu zorgt voor een goed evenwicht tussen die vaststellingen.’

De aanbeveling voor bezoek werd besproken met meerdere Antwerpse ziekenhuizen. Per ziekenhuis kunnen de bezoekuren verschillen. Op andere afdelingen bij ZNA zijn twee bezoekers per dag welkom van 14 tot 19 uur.

Laatste update op: 02-06-2022