Patiënten houden persoonlijke spullen voortaan bij tijdens operatie

11/08/2023
Bedbox ZNA bril gebit portemonnee bijhouden bij operaties

Patiënten die geopereerd worden in ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen), kunnen hun bril, hoorapparaat of gebitsprothese voortaan bij zich houden wanneer ze geopereerd worden. De hulpmiddelen worden opgeborgen in een bedbox die aan het bed van de patiënt wordt gehangen. Zo kan de patiënt er tot vlak voor de verdoving en meteen na het ontwaken gebruik van maken, in plaats van alles achter te laten op de kamer. Dat geeft de patiënten meer comfort en zorgt voor betere communicatie met de zorgverleners vóór de ingreep en na het ontwaken. Na een geslaagde test in ZNA Middelheim gaat ZNA de bedbox invoeren op andere ZNA-sites. 
 
Of ze hun bril, hoorapparaat of gebit kunnen krijgen: dat is vaak het eerste dat patiënten vragen wanneer ze ontwaken uit hun verdoving. Daarnaast is het erg belangrijk dat ze tot net voor de narcose goed kunnen zien, horen en zich niet moeten schamen om te praten zonder hun gebitsprothese. De bedbox zorgt er ook voor dat voor de patiënten belangrijke spullen niet verloren gaan. 
 
“Tot voor kort moest een patiënt bij een operatie belangrijke hulpmiddelen op de kamer laten", zegt Naomi De Bruyn, manager Patiëntenervaring van ZNA. "Het gaat om een bril, gebitsprothese of hoorapparaat. Doordat patiënten ook voor en na de ingreep een hele tijd op de operatieafdeling doorbrengen, moesten ze het meerdere uren zonder hun hulpmiddel(en) stellen. Terwijl er heel wat mensen zijn die niets zien zonder bril of amper iets horen zonder hoorapparaat. Met de bedbox lossen we dat probleem op: de patiënt kan persoonlijke spullen bij zich houden tijdens de ingreep, en kan er na de operatie snel weer aan. Zo kunnen de patiënten tot vlak voor de verdoving goed blijven horen en zien, en voelen ze zich comfortabel met hun gebitsprothese. Dat vergemakkelijkt ook de communicatie vóór en na de ingreep. Het is een simpele oplossing, maar een die zorgt voor veel m.eer comfort bij de patiënten.” 
 
Het idee komt van een kankerspecialiste van ZNA die zelf een hoorapparaat heeft. Ze had de bedbox gezien in een Nederlands ziekenhuis en bracht het idee aan.  
 

Apart vakje voor een bril

 
Afdelingen die veel patiënten transfereren gebruiken de bedbox. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten die van een heelkundige afdeling naar een operatiekamer gaan, of van de afdeling Cardiologie naar het cathlab voor de plaatsing van een stent.
 
Op de verpleegafdeling wordt de bedbox aangeboden aan de patiënt. Als iemand er gebruik van wil maken, wordt de box op de afdeling aan het bed gehangen. Vlak voor de operatie worden de hulpmiddelen in de box gestopt. Er is een apart vakje voor een bril. 
 
Daarnaast kan ook een glucosemeter mee in de bedbox. Een patiënt met diabetes hoeft dan niet geprikt te worden op de ontwaakafdeling. 
 

Vouwslotje

 
De bedbox is gemaakt van stevig karton en is afsluitbaar met een vouwslotje. Hij meet 20 x 7 x 16 centimeter en heeft twee oren waarmee hij aan het bed bevestigd wordt. ZNA  ontwikkelde de bedbox samen met drukkerij Baskerville uit Kontich.
 

Laatste update op: 11-08-2023