Geen parkeertoren, wel ondergrondse parking voor ZNA Jan Palfijn

07/02/2024
Bovenaanzicht bouwplannen ZNA Jan Palfijn

In plaats van een parkeergebouw gaat ZNA een ondergrondse parking bouwen aan ZNA Jan Palfijn in Merksem. Hierdoor komt er meer groen rond het ziekenhuis en zullen de buren geen last hebben van inkijk en schaduw van de aanvankelijk geplande parkeertoren.

Er komt ook een nieuwe dialyseafdeling en een nieuwe voorbouw met twee vleugels voor onder meer een materniteit, uitgebreide geriatrie en een oncologisch dagziekenhuis.

Als alles vlot verloopt, starten de werken aan de voorbouw dit najaar. De nieuwe dialyseafdeling moet klaar zijn in juni van dit jaar. De ondergrondse parking en voorbouw worden begin 2028 in gebruik genomen.  

Dichterbij ziekenhuis voor minder mobiele bezoekers ​ 

Dat een ondergrondse parking de parkeertoren van het eerste ontwerp vervangt heeft twee redenen. ​ ​ 

  1. Eerst en vooral is de wandelafstand naar de ingang van het ziekenhuis bij de ondergrondse parking kleiner dan bij de parkeertoren. Dat is belangrijk voor bezoekers die minder goed te been zijn. ​ 

  2. Daarnaast komt ondergrondse parking tegemoet aan de wens van de stad Antwerpen voor meer open ruimte op en rond de ziekenhuissite. Zo kan de hoek Lange Bremstraat en Zwaantjeslei open blijven. ​ ​ 

Meer plaats dan huidige parking

De ondergrondse parking kan iets meer auto’s aan dan de huidige parkeerplaatsen die verspreid zijn vóór het gebouw. Ze zal plaats bieden aan 157 auto’s. De parkeergarage zal geïntegreerd worden in de nieuwe voorbouw. 

Daarnaast komen er een vijftigtal plaatsen voor diverse soorten fietsen (gewone fietsen, verlengde fietsen, elektrische fietsen en bakfietsen).


Vooraanzicht bouwplannen ZNA Jan Palfijn

2 nieuwe vleugels met 100 bedden  ​ 

Naast de ondergrondse parking staan er nog andere investeringen op het programma. ​ 

  • In het bestaande ziekenhuisgebouw wordt de ruimte van de vroegere spoeddienst ​verbouwd tot een nieuwe dialyse-afdeling. De bestaande spoeddienst blijft open. ​ 

  • De nieuwe voorbouw (die vóór het huidige gebouw komt) telt twee vleugels met vijf verdiepingen en zal een brede mix aan zorgverlening huisvesten. Op het gelijkvloers komen een een groot oncologisch dagziekenhuis, een multidisciplinair pijncentrum, een polikliniek Reumatologie, een polikliniek en dagziekenhuis Urologie, en de inschrijvingsbalies. ​ ​ 
  • De eerste verdieping van de voorbouw is voor de nieuwe materniteit met 8 single room maternity kamers (waarin aanstaande moeders verblijven tijdens de arbeid, bevalling en eerste nachten), 2 gewone verloskamers, 22 bedden en 2 rooming-in-kamers met rechtstreeks zicht op de afdeling neatologie. Zo kunnen ouders dichtbij hun te vroeg geboren baby zijn.

Op de tweede en derde verdieping vinden twee afdelingen voor geriatrische patiënten, ​orthogeriatrie, psychogeriatrie (verzorging van ouderen met psychische en cognitieve stoornissen) en het geriatrisch dagziekenhuis onderdak. Een gang op het gelijkvloers en tussen de eerste verdiepingen verbindt het nieuwe gebouw met het bestaande.

Er komt ook een innovatief centrum voor klinische studies naar geneesmiddelen van Johnson & Johnson in het gebouw. 

Werken starten in zomer 2024  ​ 

Als alles vlot verloopt, starten de werken aan de ondergrondse parking in de zomer van 2024, nadat de werken aan de nieuwe dialyseafdeling afgerond zijn. Eerst wordt de ondergrondse parking gebouwd. Daarbovenop verrijst de voorbouw met twee vleugels.

Laatste update op: 12-02-2024