Grote videoprojectie op nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix

15/09/2023

Met een videoprojectie op 5200 vierkante meter op de hoogste verdiepingen van ZNA Cadix zet ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) maandagavond 18 september de opening van het nieuwe Antwerpse ziekenhuis in de kijker. Het gaat om een werk van de in Antwerpen gevestigde beeldend kunstenaars Narcisse en Yvon Tordoir dat op de vier gevels wordt geschenen.

Maandag worden de eerste patiënten naar ZNA Cadix overgebracht. Vanaf dinsdag 19 september start ZNA Cadix geleidelijk op.

Kunstwerk ‘De levenscyclus’ 

De levenscyclus’ wordt aan de vooravond van de publieksopening op de vier gevels geprojecteerd op de acht hoogste verdiepingen van het nieuwbouwziekenhuis. De animatie van twee minuten is te zien na zonsondergang (vanaf ongeveer 20.15 uur) tot 1 uur ‘s nachts. Ze verloopt vloeiend, zonder begin- of eindpunt.  

Geboortekaartje van 5200 honderd vierkante meter 

Eddy Aerts, CEO van ZNA:  “Een ziekenhuis is een draad door het leven van heel wat mensen. Velen worden er geboren, sommigen blazen er ook hun laatste adem uit. Tussendoor passeren we er op de spoed, voor een onderzoek, een behandeling of om iemand te bezoeken. Met ZNA Cadix vieren we de geboorte van een nieuw ziekenhuis. Omdat we daar bijzonder trots op zijn, laten we dat aan de stad weten met een geboortekaartje van 5200 vierkante meter. Want zo groot is de videoprojectie op de vier gevels van het nieuwe ziekenhuis. Vanaf 19 september is iedereen welkom bij onze nieuwste telg.” 

De projectie is te volgen op twee oppervlakken van 876 vierkante meter, en twee van 1723 vierkante meter. 

Kunstwerk toont verbondenheid van de zorg met het leven 

Kunstenaars Yvon (°1986) & Narcisse Tordoir (°1954): “Dit werk symboliseert de cyclische aard van het leven en de verbondenheid van de zorg met diverse stadia in een mensenleven. De dynamische stroom van typografische en figuratieve beelden creëert een gevoel van eenheid en harmonie. Het kleurgebruik en patronenspel zijn speciaal afgestemd op de groen getinte gevelstructuur en op de inplanting van het gebouw tussen het park, de stad en de dokken. Het gebouw wordt warm omhuld in een constante, zachte beweging. Vanuit de vier windrichtingen valt de toegankelijke animatie goed in het oog. Met een positieve positieve energiegolf wil de animatie de start van het nieuwe ziekenhuis inhuldigen.” 

Over de kunstenaars 

Al veertig jaar onderscheidt Narcisse Tordoir zich als beeldend kunstenaar in de wereld van de hedendaagse kunst met een stroom van uitdagend, vernieuwend werk. Een constante in de evolutie van zijn veelzijdige oeuvre is het zoeken naar verwantschap met de schilderkunst.  

Yvon Tordoir is tot ver buiten Europa bekend als verbindend graffitikunstenaar Rise One. Een passie voor lettertypes en kleurrijke sociale slagkracht in het stadsleven vertaalt zich in uniek, actueel relevant werk. Recent organiseerde hij het grootste internationale straatcultuurfestival MoS, ingebed in de Zomer van Antwerpen.  

 

Bekijk hier de beelden

Laatste update op: 29-09-2023