Maagverkleining bij patiënten met BMI van 30-35

08/05/2017
Maagverkleining zonder littekens - een Belgische primeur
Het ZNA Obesitasteam opereert als eerste patiënten met een BMI tussen 30-35 in het dagziekenhuis.


Zwaarlijvige patiënten kunnen al jaren terecht in het ZNA Obesitascentrum Stuivenberg voor maagverkleiningen. Elk jaar voert een gespecialiseerd team er o.a. zo’n 750 zogenaamde ‘gastric bypasses’ en andere vermageringsoperaties uit. Deze ingrepen richten zich tot mensen met een BMI hoger dan 35 -met een aantal medische klachten- of tot patiënten met een BMI hoger dan 40.

Chirurg dr. Stijn Heyman, lid van het ZNA Obesitascentrum, komt nu met een Belgische primeur voor patiënten met een BMI van 30-35: een maagverkleining waarbij niet wordt gesneden in de buik, maar via de slokdarm een deel van de maag wordt dicht gehecht. Deze techniek is ideaal voor patiënten met een BMI van 30 tot 35 die onvoldoende gewicht verliezen door diëten en sporten. Vaak hebben ze al ettelijke diëten geprobeerd, maar zonder blijvend afdoend resultaat.

Deze maagverkleining via de slokdarm veroorzaakt geen littekens en de patiënt kan nog dezelfde dag naar huis. De patiënt kan rekenen op een verlies van 30 tot 45% van het overgewicht. 

 

Stijn Heyman

Chirurg dr. Stijn Heyman: "De nieuwe techniek die ik voor het eerst in België toepas, wordt uitgevoerd via de slokdarm. Onder volledige narcose wordt een flexibele buis (gastroscoop) ingebracht in de slokdarm via de mond, zoals dat ook gebeurt bij een maagonderzoek. Eens in de maag wordt een stuk van de maag dichtgenaaid, waardoor de maag beduidend kleiner wordt en je minder kan eten.

De ingreep duurt 90 minuten. Na de ingreep moet je nog 2 weken vloeibare voeding eten en 1 week halfvaste voeding. Je kan een gewichtsverlies van 20 kilo op 12 maanden verwachten."

Meer info

Bekijk het filmpje

Een Engelstalig filmpje over de nieuwe techniek die gebruikt wordt. 

Bron: Apollo Endosurgery

Laatste update op: 14-08-2017