Opvallende stijging aantal complexe longontstekingen bij kinderen

20/12/2022
Complexe longontstekingen bij kinderen nemen toe

Het aantal complexe longontstekingen bij kinderen stijgt de laatste jaren opmerkelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de kinderchirurgen van de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en ​ GZA Ziekenhuizen.

Het gaat onder andere om infecties veroorzaakt door de pusvormende streptokok (streptococcus pyogenes, ‘pus’ is etter), ook bekend als vleesetende bacterie. 2022 telde tot nu toe meer dan half zoveel gevallen als in de periode 2010 - 2021. Dat deze bacterie steeds meer longontstekingen veroorzaakt en niet - zoals vroeger - de pneumokok, kan leiden tot een langere en complexere behandeling van de kinderen. Jaarlijks maakt 1 op de 25 kinderen jonger dan 5 jaar een longontsteking door. ​

Studie Wereldgezondheidsorganisatie

Het onderzoek van de Antwerpse ziekenhuizen bevestigt een recente studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in andere Europese landen. Daaruit bleek een recente toename van invasieve streptokokkeninfecties bij kinderen onder de tien jaar. Concreet gaat het om infecties door pusvormende streptokokken die tot een ernstig ziektebeeld zoals bloedvergiftiging, ernstige longinfectie of huid- en botinfecties leiden.

Meer complexe longontstekingen

Tot nu toe behandelden de kinderchirurgen van ZNA en GZA Ziekenhuizen binnen het Saffier netwerk (met UZ Brussel) in 2022 al 21 kinderen met een complexe longontsteking. In 2018 waren dat er nog vijf, in 2019 tien. Deze evolutie werd afgeremd door de COVID-maatregelen in 2020 en 2021. De COVID-jaren waren goed voor respectievelijk vier en vijf gevallen.

De vorige piek van longontstekingen met pusophoping in het longvlies was in 2010. Dat jaar klokte bij ZNA en GZA Ziekenhuizen af met 21 gevallen. De uitbreiding van het vaccin tegen pneumokokken in 2011 zorgde voor een keerpunt. Sindsdien daalde het aantal longontstekingen waarvoor een kijkoperatie noodzakelijk was tot gemiddeld minder dan zeven per jaar.

Laatste update op: 20-12-2022