ZNA Cadix: 'Het is van ons'

09/03/2022
ZNA Cadix

Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix is officieel eigendom van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). In de ochtend van 9 maart kregen ZNA-voorzitter Els van Doesburg en Wouter De Ploey, CEO van ZNA, de sleutels van Wim Straetmans, CEO van opdrachtnemer KAIROS. ZNA Cadix wordt een hoogtechnologisch algemeen ziekenhuis binnen de Antwerpse ring met 14 operatiezalen, een gespecialiseerd traumacentrum en meerdere focusklinieken als speerpunt. In maart 2023 neemt het ziekenhuis de fakkel over van ZNA Stuivenberg, dat verhuist na 139 jaar. ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg blijft wel op de huidige site. Ook een aantal diensten van andere ZNA-sites verhuizen naar de nieuwe locatie.  

Het nieuwe ziekenhuis aan Park Spoor Noord verwacht jaarlijks 200.000 patiënten en stelt 1200 mensen te werk. De werken aan ZNA Cadix startten in mei 2016, de bouw werd gefinancierd met subsidies van de Vlaamse Overheid en eigen middelen.

ZNA Cadix werd ontwikkeld door K.EUR Development en gebouwd door THV Ziekenhuis Noord (THV BAM Interbuild – MBG). Architectenbureaus VK Architects & Engineers en Robbrecht en Daem architecten leverden het ontwerp.  

“’t Is van ons” 

“Zes jaar na de eerste spade in de grond kunnen we eindelijk zeggen ‘‘t Is van ons"", aldus ZNA-voorzitter Els van Doesburg. "Met ZNA Cadix krijgt onze stad er een landmark bij. Patiënten en zorgverleners vinden hier een hoogtechnologisch en duurzaam ziekenhuis met een breed aanbod aan gespecialiseerde functies zoals het traumacentrum. Met 361 erkende bedden is het ook het grootste ziekenhuis binnen de Antwerpse ring. Ik kijk er naar uit om hier over een jaar opnieuw te staan voor de officiële opening.”   

Wouter De Ploey, CEO van ZNA, dankte iedereen die letterlijk z'n steentje bijgedragen heeft. "De architecten, de aannemers, de ontwikkelaar en niet in het minst de talrijke ZNA-medewerkers die hierbij betrokken zijn. Nu ZNA Cadix bouwkundig is opgeleverd, beginnen we meteen met de volgende fase. Daarin maken we de meer dan duizend ruimtes klaar voor hun nieuwe functie. Tegelijkertijd kunnen onze medewerkers hun nieuwe werkomgeving grondig leren kennen en zorgen we voor de nodige opleiding over de nieuwe werking.”  

Van houders voor wc-rollen tot hoogtechnologische scanners  

De inrichting van het nieuwe ziekenhuis verloopt in verschillende fasen. Het begint met de ontvangst van honderden leveringen die vervolgens naar de juiste plek in het gebouw worden gebracht, zo nodig gemonteerd en in dienst gesteld (= nagekeken of alles werkt zoals het moet).   

Eerst is de laagtechnologische en niet-medische uitrusting aan de beurt. Dit zijn o.a. de zaken die worden opgehangen en de bedden. Het gaat o.a. om:

  • 2861 houders voor ontsmettingaslcohol,
  • 3436 houders voor wc-rollen, handdoekdispensers, zeepdispensers, ontsmettingsdoekjes en handschoenen
  • en meer dan 800 kapstokken.  

Daarnaast komt eerstdaags de eerste grote levering van nieuwe ziekenhuisbedden toe. Omdat het hele ziekenhuis nieuwe bedden krijgt, zijn de leveringen gespreid over verschillende dagen. Naarmate de leveringen opschieten, worden de geleverde toestellen steeds hoogtechnologischer.  

“Het gebouw testen als ziekenhuis” 

“Om de patiëntveiligheid te garanderen gaan we de komende twaalf maanden het gebouw grondig testen als ziekenhuis", zegt projectleider Joke Dujardin van ZNA. "Alle toestellen, leidingen en processen controleren en testen we meermaals. Er komt een testdag als ziekenhuis, een proefverhuis en een grootschalige test van het ziekenhuisnoodplan. Dat wordt afgekondigd bij bijvoorbeeld een ramp in de stad met verschillende slachtoffers. Zo kunnen we met een gerust hart aan de slag gaan in ZNA Cadix.”  

Voor de verhuis zelf stelt het verhuisteam de komende maanden een draaiboek op punt. Het verhuisdraaiboek beschrijft hoe de verhuis zo vlot mogelijk kan plaatsvinden voor de patiënten. Er wordt gekeken naar de beste route, welke zorgen essentieel zijn vóór vertrek en bij aankomst en ook hoe de toestellen op het juiste moment verhuizen. Kwestie dat ze zo kort mogelijk buiten gebruik zijn.  

Daarnaast anticipeert het op meerdere scenario’s die zich kunnen voordoen tijdens de verhuisweken. Bijvoorbeeld verschillende weersomstandigheden, verkeerssituaties en het aantal patiënten in het ziekenhuis.   

De verhuis zelf zal een maand duren en heeft twee hoogtepunten. Zo zullen de gehospitaliseerde patiënten in ZNA Stuivenberg op één dag verhuisd worden. Dezelfde dag maakt ook de spoed de oversteek. Twee weken later zijn de patiënten van ZNA Sint-Erasmus aan de beurt.  
 

Laatste update op: 10-03-2022