ZNA Jan Palfijn krijgt nieuwe materniteit, geriatrie en polikliniek

14/02/2022
Jan Palfijn nieuwe voorbouw

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen gaat 60 miljoen investeren in zijn site ZNA Jan Palfijn in Merksem. Het bouwproject omvat een nieuwe dialyseafdeling en twee bijkomende vleugels voor onder meer een nieuwe materniteit, geriatrie en polikliniek. De Vlaamse regering heeft de subsidieaanvraag goedgekeurd. Om de parkeerdruk op de omgeving te verminderen komen er extra parkeerplaatsen voor bezoekers en personeel. De komende maanden gaat ZNA de omwonenden informeren over het bouwproject.  

 
De nieuwe voorbouw zal twee nieuwe vleugels tellen. Met 100 bedden zullen ze een brede mix aan zorgverlening huisvesten. Op het gelijkvloers komen de polikliniek, de pijnkliniek, het dagziekenhuis oncologie, de cardiale revalidatie en de inschrijvingsbalies. De eerste verdieping is voor de materniteit met 8 verloskamers, 22 bedden en 2 rooming-in-kamers met rechtstreeks zicht op de afdeling neatologie. Daardoor kunnen de ouders dichtbij hun te vroeg geboren baby zijn en er permanent zicht op hebben.

Op de tweede en derde verdieping vinden de geriatrie, psychogeriatrie (verzorging van ouderen met psychische en cognitieve stoornissen) en het geriatrisch dagziekenhuis onderdak.

“We zijn heel blij dat de Vlaamse regering de subsidie heeft goedgekeurd voor onze plannen. In totaal gaan we 60 miljoen investeren in meer comfort en plaats voor onze patiënten en medewerkers", aldus Els van Doesburg, voorzitter raad van bestuur ZNA. "Zo nemen we bijvoorbeeld afscheid van de containers die jarenlang plaatsgebrek hebben opgevangen. Met de nieuwe voorbouw kunnen we op termijn de bestaande vleugels afbreken en in een nieuwe vorm weer opbouwen. Minder hoog, maar met meer ruimte voor een moderne verpleegafdeling.”  

Oplossing voor oud parkeerprobleem 
Om het oud zeer van de parkeerproblematiek aan te pakken komen er meer parkeerplaatsen in een parkeertoren. De parkeerdruk op de buurt is hoog, en sinds oktober 2021 is rond het ziekenhuis een roze zone ingevoerd. (Wie langer dan twee uur parkeert op straat moet betalen.)  

Voldoende parkeerplaats vlakbij is daarnaast belangrijk om medewerkers die met de auto komen aan boord te houden. Ook bezoekers kunnen gebruikmaken van de parkeertoren. Zo kunnen patiënten die minder goed te been zijn vlakbij de ingang parkeren. Het aantal plaatsen en verdiepingen van de parkeertoren bekijkt ZNA met de stad.  

Werken starten voorjaar 2023 
Als alles vlot verloopt, starten de werken in het voorjaar van 2023. De werken verlopen in vier fasen. Eerst worden de gebouwen van de vroegere spoedgevallen afgebroken. In de plaats komt de nieuwe dialyseafdeling met veertien posten. Vervolgens wordt een parkeertoren gebouwd op de plaats van de gelijkvloerse parking (kant Lange Bremstraat en Zwaantjeslei). Tot slot verrijst de voorbouw met twee vleugels. Een gang verbindt het nieuwe gebouw met het bestaande.  

De nieuwe voorbouw is de voorlaatste fase van een grondige vernieuwingsoperatie. In 2007 werd het operatiekwartier verbouwd. Drie jaar later (2010) kwam er een nieuwbouw voor de spoed en het laboratorium, en werden de centrale sterilisatie en apotheek uitgebouwd. Het plan voor de vierde en laatste fase is de renovatie of vernieuwbouw van de bestaande B- en C-vleugel en de gebouwen achter de C-vleugel.  

 

ZNA nodigt buurtbewoners uit voor een informatiesessie zodra gedetailleerdere informatie over de werkzaamheden beschikbaar is. Heb je nu al een vraag? Laat het ons weten via [email protected]!  

Laatste update op: 17-02-2022