ZNA Nierkliniek ontvangt award voor klare taal

26/10/2017
ZNA Award Nierkliniek

Dinsdag (24/10) ontving de ZNA Nierkliniek de ‘MSD Health Literacy Award 2017’ in de categorie 'Speciality Care Award' voor het project ‘Klare Taal voor nierdialysepatiënten’. Het team is zeer vereerd met deze prijs en ziet hem als een erkenning voor de jarenlange inzet: ervoor zorgen dat patiënten de informatie over hun behandeling goed begrijpen.

Gezondheidsgeletterdheid is de mate waarin mensen informatie over gezondheid kunnen verkrijgen, verwerken en begrijpen, zodat ze beslissingen kunnen nemen die hun gezondheid ten goede komen. “Als een patiënt bij ons de keuze krijgt tussen verschillende soorten dialysebehandelingen, is het belangrijk dat hij goed beseft welke gevolgen daaraan verbonden zijn. Maar onze boodschap bleek niet altijd goed verstaanbaar, dus gingen we op zoek naar manieren om dit te verhelpen," aldus dr. Wendy Engelen.

Lessen Nederlands voor anderstalige patiënten en een opleiding ‘taal & diversiteit’ voor de ziekenhuismedewerkers zijn enkele voorbeelden van initiatieven. De Nierkliniek werkte samen met Atlas - de Antwerpse stadsdienst voor integratie & inburgering - voor 'klare taal', het gebruik van simpele en consistente woordkeuzes in combinatie met een logische opbouw van de boodschap. "Vandaag proberen we consequent klare taal te gebruiken en dat werkt: onze patiënten appreciëren onze nieuwe brochures," zegt dr. Engelen.  

Door het enthousiasme van de ZNA Nierkliniek over dit project, slaat de vonk over naar andere ZNA-diensten. Ook hebben alle ZNA-medewerkers de mogelijkheid om opleidingen over klare taal te volgen.

 

Met dank aan Reumanet voor de foto

Laatste update op: 30-10-2017