ZNA tegen online haatspraak

26/01/2023

'Hier Niet' is een initiatief van social-mediamanagers over heel Vlaanderen. Al bijna 400 organisaties onderschreven het charter, dat zich verzet tegen online berichten die niet respectvol zijn, op welke manier dan ook. 

Het Hier Niet-initiatief moedigt organisaties aan om huisregels vast te leggen voor online reacties. Met deze regels willen we er mee voor zorgen dat socialemediakanalen een plaats zijn waar je voelt dat je kan zeggen wat je denkt, op een respectvolle manier. Zo houden we het leefbaar voor de beheerders van de sociale netwerken en voor iedereen die meeleest.

Reacties en interacties zijn het hart van sociale media. Dus vragen stellen, commentaar of kritiek geven, mag allemaal. Moeten we het altijd eens zijn met elkaar? Zeker niet. Gebruik je recht op vrije meningsuiting en schreeuw je mening gerust van de daken. Maar, er zijn grenzen. Haatspraak? Scheldpartijen? SPAM of discriminatie? Hier niet.

Wat is haatspraak? 

Het openbaar aanzetten tot haat, discriminatie, geweld of segregatie ten aanzien van een persoon of groep omwille van een beschermd criterium (etniciteit, afkomst en culturele achtergrond, nationaliteit, religie, gender, seksuele geaardheid of handicap).

Berichten die hieraan voldoen kunnen strafbaar zijn en horen niet thuis op sociale media. Deze kunnen zonder verwittiging verwijderd worden en je reactie kan gerapporteerd worden bij het socialemediakanaal, bij Unia en/of bij de politie.

Maar ook dit doen we hier niet:

  • reageren met scheldwoorden
  • onderlinge ruzies uitvechten
  • iemand uitschelden, kleineren of pesten
  • persoonlijke gegevens (van jezelf of anderen) delen
  • SPAM-reacties sturen
  • seksuele referenties of beelden achterlaten

Voldoet je post aan een van deze criteria? Dan wordt je bericht gerapporteerd en verwijderd. Plaats je herhaaldelijk berichten die hieronder vallen? Dan zal je geblokkeerd worden. 

Meer info?

https://hierniet.be/

Laatste update op: 02-03-2023