Voorbereiding

Naargelang je leeftijd is het voor de anesthesist soms noodzakelijk te beschikken over een recente bloedafname en een ECG. Vraag dit even na bij je huisarts of bij de dienst Endoscopie. Bespreek met je arts ook met welke medicatie je tijdelijk moet stoppen, voorafgaand aan het onderzoek. 

Opgelet

Een goede voorbereiding is zeer belangrijk: je darm moet namelijk vrij zijn van stoelgang. In zeer zeldzame gevallen kunnen tijdens een colonoscopie betekenisvolle letsels worden gemist doordat er zich in de darm veel bochten en plooien bevinden.  Het onderzoek wordt steeds met de grootst mogelijke nauwkeurigheid uitgevoerd.  De kans om letsels te missen wordt veel kleiner als de darm goed gereinigd is. De dagen voor je onderzoek moet je je daarom aan een dieet houden en reinigingsvloeistof drinken. In het ziekenhuis krijg je hierover een folder met richtlijnen mee.  

We hebben ook zoveel mogelijk informatie nodig over je vroegere ziekten of allergieën, recente klachten en je huidige medicatie. Een verwijsbrief van je huisarts dokter is dan ook zeer waardevol.  Je krijgt vóór het onderzoek ook een vragenlijst die je aandachtig moet invullen.

Bekijk ook even onderstaand filmpje

 

of raadpleeg de uitgeschreven versie van de video.

Laatste update op: 13-08-2021