CEMA

Het Centrum voor Erfelijke Metabole Aandoeningen (CEMA) is een samenwerking tussen ZNA en het UZA en bestaat uit een multidisciplinair team van gespecialiseerde artsen, diëtisten, psychologen en medewerkers dat patiënten (langdurig) opvolgt. 

Het hele team staat in voor de zorgverlening aan de patiënten en de ondersteuning van het gezin en de familie.  Het team informeert, motiveert en begeleidt de patiënten en hun omgeving zodat de behandeling optimaal kan verlopen en de therapietrouw verbetert.  Individuele begeleiding staat centraal en wordt multidisciplinair ingevuld.  Onder ondersteuning wordt ook de educatie van en communicatie met andere zorgverleners, de kinderopvang, de school en de jeugdbeweging begrepen.

De frequentie van raadpleging verschilt naargelang de leeftijd van patiënt, de ziekte, de stabiliteit van de gezondheidstoestand en het optreden van complicaties.

Alle kinderen worden op regelmatige tijdstippen opgevolgd naar ontwikkeling.

Er is eveneens plaats voor wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe therapieën en behandelingen, evenals de focus op de vroege diagnostiek van stofwisselingsziekten om zo snel mogelijk een efficiënte behandeling te kunnen starten.

Multidisciplinair team binnen ZNA:

Prof. Dr. Eyskens François, kinderarts - metabole ziekten

Dr. Annik Simons, kinder- en jeugdpsychiater

Elien Raets en Shana Van Impe, klinische psychologen

Ann Neirinck, kinderverpleegkundige

Laatste update op: 09-08-2021