ZNA Sint-Erasmus

Verloop

Je wordt volledig verdoofd.

Meestal bestaat de operatie uit twee delen:

Fase 1

Eerst lig je op je rug en brengt de uroloog via de plasbuis een dun hol buisje in de blaas om de binnenzijde van de blaas te bekijken (cystoscopie). Via dit holle buisje kunnen instrumenten in de blaas worden gebracht.

De uitmonding van de urineleider in de blaas wordt in beeld gebracht, en vervolgens wordt een dun slangetje in de urineleider (ureter) opgeschoven tot in de nier. Dit slangetje (ureterkatheter) komt via de plasbuis naar buiten.

De instrumenten worden uit de blaas genomen en de ureterkatheter wordt bevestigd aan een blaaskatheter. Via de ureterkatheter kan, later tijdens de operatie, contrastvloeistof in het verzamelsysteem van de nier (nierbekken) worden gebracht, zo kan de nier met de niersteen in beeld worden gebracht via röntgenstralen of een echografie.

Fase 2

In de tweede fase van de operatie word je op je buik gedraaid.

De nier ligt aan de rugzijde van het lichaam, en wordt via de huid van de rug aangeprikt. De nier wordt in beeld gebracht met een echo-apparaat of met behulp van röntgenstralen waarna hij met een dunne naald wordt aangeprikt (punctie). Wanneer er via deze naald urine naar buiten komt, is er een verbinding tot stand gebracht met het nierbekken. Het kanaaltje dat door de naald is gemaakt wordt verwijd tot een doorsnede van ongeveer één centimeter. 

Je uroloog zal de nier inspecteren en de steen verwijderen. Wanneer de steen groter is dan de doorsnede van de buis, dan moet de steen eerst met speciale apparatuur verkleind worden, waarna de steenstukjes worden weggenomen. 

Omdat de urine na de ingreep meestal bloederig is, wordt na verwijdering van de steen de holle buis vervangen door een nierkatheter. Via dit slangetje wordt de urine rechtstreeks afgevoerd. Soms is de steen zo groot dat hij niet altijd in een keer kan worden verwijderd. De reststenen worden dan meestal door de niersteenvergruizer verkleind waarna de deeltjes uitgeplast worden. Soms is een tweede percutane behandeling of een ureteroscopie nodig.

Laatste update op: 13-04-2016