Algemene verdoving

Bij een algemene verdoving wordt je hele lichaam verdoofd. Via een infuus krijg je slaapmiddelen toegediend waardoor je in een kunstmatige slaap valt. Kinderen worden meestal in slaap gebracht door een slaapverwekkend gas dat ze via een maskertje inademen.

Voorbereiding

Je moet nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je de avond voor de ingreep vanaf middernacht:

  • niet meer eet
  • niet meer drinkt
  • niet meer rookt

Dit geldt ook wanneer je ingreep pas in de namiddag gepland is. Soms kan onze operatieplanning verschuiven waardoor je onverwachts toch vroeger geholpen kan worden.

De behandelende arts en de anesthesist laten je vooraf weten of je tijdelijk moet stoppen met je thuismedicatie. Wanneer je de toestemming kreeg om je medicatie toch in te nemen, dan mag dit met een slokje water.

Zorg ervoor dat alle juwelen en piercings verwijderd zijn voor je naar de operatiezaal gebracht wordt. Ook een kunstgebit blijft het best op de kamer.

De ochtend van de ingreep neem je een douche of bad. Je nagels moeten verzorgd zijn. Op deze manier kan het risico op wondinfecties reeds verminderen.

Indien er nagellak aanwezig is op je nagels, moet je deze verwijderen op 1 vinger aan de niet te opereren zijde.

Verloop

Eenmaal in de operatiekamer aangekomen, worden enkele bewakingsapparaten aangelegd:

  • Via klevertjes op de borst wordt een hart monitor aangeschakeld (EKG).
  • Via een klemmetje op de vinger meten we het zuurstofgehalte in het bloed ( pulse-oxymeter).
  • Een bloeddrukmeter rond de arm zal regelmatig de bloeddruk meten.

Er wordt een infuus geprikt in de arm of op de hand. Dit laat toe een snelwerkend slaapmiddel, medicatie en vocht rechtstreeks in de bloedbaan brengen. Kinderen worden in slaap gebracht met behulp van snelwerkend slaapgas dat zij inademen door een maskertje. Het infuus wordt geprikt als ze al slapen.

Vooraleer de medicatie wordt toegediend, mag je enkele keren diep in- en uitademen in een zuurstofmasker.

Eenmaal in slaap is het mogelijk dat er een buisje in de luchtpijp wordt geplaatst, zodat een beademingstoestel de ademhaling kan overnemen.

Tijdens de ingreep krijgt de anesthesist continu informatie over je lichaamsfuncties. Zo kan de anesthesist de verdoving bijsturen en ervoor zorgen dat je veilig en snel wakker wordt.

Nazorg

Na de operatie mag je rustig uitslapen op de ontwaakzaal. Ook hier worden hartrime, bloeddruk en ademhaling verder geobserveerd. De efficiëntie van de pijnstilling wordt gecontroleerd. Als alles in orde is, mag je terug naar de afdeling.

Zwaar zieke patiënten of patiënten die een zware ingreep ondergingen worden na de operatie opgenomen op de dienst Intensieve zorg.

Wanneer je operatie tijdens een dagopname verliep, moet een verantwoordelijke persoon je naar huis brengen en toezicht houden gedurende 24 uur.

Na een algemene verdoving mag je geen voertuigen of machines besturen en geen belangrijke beslissingen nemen of belangrijke documenten ondertekenen. Dit geldt voor de eerste 24 uur na de verdoving.

Drink geen alcohol na een algemene verdoving.

Laatste update op: 26-08-2021