ETCA en onderwijs

De gynaecologen van ZNA Sint-Erasmus en ZNA Cadix investeren heel actief in de opleiding van de toekomstige generatie. Ze doen dit via wetenschappelijke activiteiten en onderwijs.

ETCA

Het Endoscopic Training Center Antwerp (ETCA) leidt gynaecologen uit alle hoeken van de wereld op in de endoscopie (laparoscopie en hysteroscopie). Het centrum doet dat sinds 1992 en wordt vandaag aangestuurd door prof. Van Herendael. Het ETCA werkt nauw samen met de diensten gynaecologie van ZNA Stuivenberg en ZNA Sint-Erasmus en de dienst heelkunde van ZNA Cadix.

Naast de opleiding van gynaecologen wereldwijd, organiseert ETCA cursussen hysteroscopie voor Vlaamse arts-specialisten gynaecologie in opleiding en vinden er regelmatig internationale cursussen plaats.

Zo ontvangt het ETCA (Endoscopisch Training Centrum Antwerpen) jaarlijks een 20-tal collega’s uit binnen- en buitenland die de endoscopische technieken komen observeren. Ze oefenen endoscopische technieken (vooral endoscopisch hechten) op levensechte fantomen in de operatiezaal. En ze brengen enkele uren per dag door tussen alle nodige materiaal in het labo. Er worden tutorials gegeven over alle aspecten van de endoscopische chirurgie. Viermaal per jaar worden de hysteroscopische cursussen voor de Vlaamse assistenten georganiseerd onder supervisie van de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en de Vlaamse universiteiten. Tweemaal per jaar wordt er voor een beperkt aantal deelnemers een driedaagse ‘international suture course’ georganiseerd.

Om het aanbod in Antwerpen te vergroten en de endoscopie in nog ruimere zin te kunnen aanleren, is er sinds kort een nauwe samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (prof. De Win en prof. Jacquemyn)

Onderwijs

Enkele van onze artsen zijn gastdocenten vroedkunde aan de AP Hogeschool.

Op de afdeling lopen ook studenten geneeskunde van KU Leuven stage.

Laatste update op: 11-12-2023