Premature en dysmature baby's

Een goede opvolging van premature en dysmature baby’s is een must.

Premature baby's

Spreekt men over prematuurtjes, dan betekent dit dat de baby te vroeg geboren is (de zwangerschapsduur is dan minder dan 37 weken ).

Extreem prematuur geboren baby’s (onder de 32 weken) worden opgevangen in NICU-afdeling. Deze baby’tjes kunnen verschillende medische problemen ontwikkelen:

  • handicaps
  • gedragsproblemen
  • leerachterstand

Opvolging van de ontwikkeling door middel van kinesitherapie e.d. is zeer belangrijk en laat toe tijdig bij te sturen.

Prematuurtjes hebben vaak een achterstand in hun motorische ontwikkeling door:

  • onrijpheid van het zenuwstelsel
  • minder kans op oefenen van de spieren in de baarmoeder
  • weinig bewegingservaring: tijdens het verblijf in de couveuze moet de baby bij elke beweging tegen de zwaartekracht optornen. Door de intense verzorging kan de baby minder vastgenomen en zo minder de bewegingen aanvoelen

Baby’s geboren tussen de 32 weken en 37 weken zwangerschapsduur hebben ook nood aan een goede opvolging. Wanneer hun neurologische ontwikkeling achterloopt, dient die tijdig bijgestuurd te worden door o.a. kinesitherapie.

Dysmature baby’s

Dysmatuur geboren baby’s hebben een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap. Bij een voldragen zwangerschap betekent dit dat de baby minder dan 2.300 gram weegt.

Er zijn verschillende oorzaken van dysmaturiteit en de gevolgen kunnen dezelfde zijn als bij premature baby’, zoals o.a. ontwikkelingsachterstand. Door hun geringe weerstand zijn dysmature baby’s ook zeer vatbaar voor infecties.

Laatste update op: 26-08-2021