Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire geneeskunde helpt bij diagnosestelling of het opvolgen van behandelingen door middel van een isotopenonderzoek of een scintigrafie. Hiervoor wordt een zeer kleine onschadelijke hoeveelheid radioactieve stof of tracer toegediend. Deze tracers laten toe om de werking van een orgaan of weefsel in het lichaam te meten of in beeld te brengen en dit door middel van een gammacamera of PET-scanner.

Soms is het aangewezen de scintigrafie te combineren met een CT-onderzoek, men spreekt dan van SPECT-CT of PET-CT. 

 

In ZNA Middelheim kan je niet terecht voor een PET-scan.

Raadpleeg ons in

Een ongevaarlijke dosis radioactieve stoffen

De totale dosis straling als gevolg van een nucleair geneeskundig onderzoek ligt tussen die van een gewone röntgenfoto en een CT-scan in. Het gaat om een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de stralingsdosis die je oploopt tijdens een weekje skiën of een lange vliegreis.

Een nucleair geneeskundig onderzoek wordt alleen maar uitgevoerd als het de enige en/of beste methode is om je medisch probleem op te lossen. De behandelende arts vraagt het alleen maar aan als het echt nodig is.

Afspraak maken of annuleren?

Maak een afspraak voor elk onderzoek en kom op tijd.  De producten waarmee we werken vervallen snel en te laat komen verstoort de behandeling van andere patiënten.

Vaak moet een product speciaal besteld worden voor je onderzoek. Gelieve dan ook tijdig (meestal >24u) je afspraak telefonisch te annuleren op de betrokken dienst.

Contact

Telefoon

  • dr. F. Van Acker: 03 280 24 01

Mail

Onze kwaliteit

De dienst nucleaire geneeskunde van ZNA werkt met kwalitatief hoogstaande toestellen van de laatste generatie.

Laatste update op: 07-01-2019
Auteur(s): Team Nucleaire Geneeskunde