Patiënten maken kennis met vrijwilligerswerk

Elke 6 maanden laat de dienst Verslavingszorg zijn patiënten kennis maken met vrijwilligerswerk. Ze bezoeken dan het natuurdomein De Zegge in Geel of het domein Vordenstein in Schoten waar ze helpen met typische buitenklusjes. Werken –vrijwillig of niet - heeft een grote therapeutische waarde: het zorgt voor structuur, geeft zin aan je dag en geeft voldoening. Je krijgt er ook een positief gevoel over jezelf van. Bovendien geeft het ons ook een goed beeld over hoe het met de patiënten gesteld is.
Fred(*)en Marta(*)  getuigen hieronder over hun ervaring.

Fred

"Mijn grootvader had een boerderij met meer dan honderd varkens en koeien. Ook mijn zus houdt paarden, dus werken op het land zit er sowieso wel wat in.

Gisteren had ik een slecht moment, hier kan ik m’n gedachten dan een beetje verzetten en dat helpt enorm. Je kan hier na je ontslag vrijwilligerswerk doen, maar dat wil ik niet. Tijdens m’n opname vind ik het perfect, maar wanneer ik terug naar huis ga, wil ik me terug op m’n eigen werk concentreren."

Marta

"De afdeling Verslavingszorg heeft geweldige begeleiders! Ze doen hun werk heel goed en ik kan het met iedereen vinden. Ook met de andere patiënten loopt het contact erg goed. Er is echt een goede groepssfeer. Het zal nog vreemd zijn om naar huis te gaan.

Het werk hier vind ik heel tof. Ik beschouw mezelf wel als een natuurmens (lacht)"

(*)Dit zijn niet hun echte namen.

Laatste update op: 14-07-2021